Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Björn Rietz: Vilse i trollskogen

Publicerad: 27 september 2019, 08:00

Foto: Mattias Edwall

Vem har intresse av att vi hatar och sparkar på varandra? Är det botar som eldat på under kritiken av Greta Thunberg? Björn Rietz har skäl att söka sanningen. Om den nu finns...


Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

Fyra lurviga tassar far över rötter, stenar och prasslande löv i naturreservatet. Husse och matte hänger flämtande efter i spår­linan. Ylletröjorna som nyss höll morgonen kort, blir strax överflödiga. Väl hemma lika lyckliga som leriga, dristar jag mig att lägga ut en bild och liten text från skogsturen.

Kort därefter tar jag bort inlägget på grund av två kommentarer från den yttre FB vänkretsen (sådana jag inte känner men som tillkommit genom spridning av krönikor). Den första säger: "Passa på och njut, snart brinner väl hela Nackareservatet ner. När ska människan vakna upp?" Det är följt av två länkar. En till de fruktansvärda skogsbränderna i fjol samt ytterligare en länk till Greta Thunbergs Amerikaresa. Snart dyker en annan kommentar upp under den första. Den skjuter med proppmätt brutalitet på hela Gretafenomenet. Då svarar den förstnämnda kommentatorn med en förgörande kulsprutekärve om Gretahatet från vita, medelålders män.

Vad är det som pågår? Egentligen? Jag letar och frågar. Inga helt klara besked ges men viss riktning kan skönjas. Enligt New York Times visar Robert Muellers Rysslandsutredning på systematiskt, kontinuerligt trollande. Sannolikt drabbar det även Europa. Syftet? Att destabilisera väst. "Sverige också?", frågar jag en bekant med djupare polisiära/militära insikter. "Absolut, strategin är att vända oss mot varandra. Då enas vi inte mot öst." Läser sedan en äldre artikel kopplad till nyheterna om den hatstorm som sades ha uppstått mot landslagsspelaren Jimmy Durmaz i fjol. Där säger Per Ödling, professor vid Lunds universitet, att det inte fanns någon hatstorm men väl en kärleksstorm. Hatet kom från botar. Det var alltså fejk. "Kan det vara likadant med mängden av de hätska utfall som Greta Thunberg utsatts för", frågar jag mig. Är det underblåst av krafter som vill att vi drabbar samman? Bemöter hat med hat, knytnäve mot knytnäve, öga för öga.

En numera pensionerad murvel lärde mig en gång något som kan appliceras även på vår tids medielandskap. Han sa: "Vem kan tjäna på det här? Ställ dig alltid den frågan så hamnar du lite närmare sanningen." Eller som Åke Ortmark en gång uttryckte saken för sina barn: "Om alla springer åt samma håll, gör du klokt i att stanna upp och fråga dig varför."

Om det är som Robert Mueller (men inte hans president) beskriver det, är vi inget annat än nyttiga idioter som gång efter gång låter oss luras att sparka på varandra, hårdare och hårdare.

Det är egentligen helt fantastiskt. Ingen yttre makt behöver föra krig mot oss. Det klarar vi själva. Simsalabim, så var vi borttrollade. Om vi inte besinnar oss förstås. Lyssnar till Förintelseöverlevaren Emerich Roth och bekämpar hat med det vapen människan hittills inte funnit ett försvar mot: kärlek. Vem som tjänar på det? Bara hela mänskligheten.

Björn Rietz, copywriter
bjorn@rietz.se

Läs Björn Rietz tidigare krönikor här!

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.