Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Branschen ställer orimliga krav på erfarenhet”

Publicerad: 3 december 2021, 09:54

Orimligheten i att vara nyutexaminerad och ha flera års erfarenhet. Det är dags att byråer tänker om sina kravspecifikationer, skriver Emira Ramic i en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

SpoonDebatt

Sökes: Junior kommunikatör med flera års erfarenhet

Vår organisation växer så att det knakar och behöver därför stärka upp på kommunikationsfronten. Nu söker vi en nyexaminerad junior kommunikatör med flera års erfarenhet av:

 Pr-arbete och kriskommunikation,

 strategisk analys och kreativt idéarbete,

 videoredigering och tidningslayout,

 samt eventplanering och sociala medier-expertis.

Att du är native i tre språk eller fler är en förutsättning. Liksom att du arbetar lika bra individuellt som i team. Det senare är inte lika relevant eftersom du på egen hand kommer att sköta allt från den globala varumärkespositioneringen till inredningsdesign av huvudkontorets loungerum och knäppa porträttfoton till hemsidan. 

Vänta lite! Innan du börjar salta ditt cv… det där var ingen riktig jobbannons. Men det hade lika gärna kunnat vara det. Det har säkert inte undgått dig att vi befinner oss i ett kommunikationslandskap vars stegrande tempo sätter en enorm press på både företag och jobbsökande. Resultatet är jobbannonser som sedan länge lämnat rimlighetens stratosfär, och arbetssökande som hur mycket de än vrider och vänder på sina kompetenser aldrig kan uppnå arbetsgivarens önskelista.

I årets kompetenskartläggning som Sveriges kommunikatörer låtit göra visar på en acceleration på kompetenskrav sedan pandemin började. Bland de fem mest efterfrågade kompetenserna har vi textproduktion, presentationsteknik, webbpublicering, film- och bildproduktion samt sociala medier i topp. Dagens kommunikatör förväntas vara både specialist och generalist. Därutöver ska hen röra sig bekvämt inom PR, mätning och målgruppsanpassning, kommunikationsstrategi och projektledning. Det som beskrivs är inte en ensam kommunikatör – det är en fullskalig kommunikationsbyrå.

Problemet är att företag har behovet av flera kompetenser men budget för en resurs. Ekvationen är omöjlig. Det leder till att företaget blir missnöjd med sin rekrytering, och nyanställda sliter häcken av sig utan möjlighet att svara på förväntningarna. 

En rimligare lösning än att anställa en ensam kompetens på 100 procent vore att belägga motsvarande heltidstjänst med en flora av resurser med olika spetskompetenser. För det säger sig självt. En person kan omöjligen uppfylla kraven som motsvarar en hel byrås kompetens.

Emira Ramic, redaktör på Spoon och konsult på Spoon Inhouse

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev