torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Brenemark argumenterar för att använda populismens verktyg mot den själv"

Publicerad: 9 oktober 2019, 14:43

"Thomas Brenemark hade kanske inte kommit i chock av att Donald Trump valdes till USA:s president om han tagit del av fler perspektiv och källor än de som enbart bekräftat hans egen världsbild." skriver Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström i en replik till Thomas Brenemark.

Ämnen i artikeln:

SVTThomas Brenemark

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Thomas Brenemark är nog ganska ensam om att tycka att "SVT gör narr av populisternas narrativ". Det sista reklamfilmen i fråga ger uttryck för är självdistans eller ironi. Brenemark argumenterar för att använda populismens verktyg mot den själv. På vilket sätt har då inte Brenemark förvandlats till populist? Förstår han inte att det är verktygen som är själva problemet? Vad Brenemark egentligen säger är att "det är okej när vi gör det". När far super är det rätt.

LÄS MER: SVT har gått i populisternas fälla
LÄS MER: "SVT:s nya kommunikationskoncept är värt att hyllas"

I själva verket förstärker olika populistiska narrativ varandra, oavsett om de är för eller emot Donald Trump, Greta Thunberg eller Jimmie Åkesson. Det är förenklingen och dramaturgin som hotar en rationell offentlighet – inte skilda sakpolitiska uppfattningar. Något vetenskapligt stöd för att människor skulle vara mer enkelspåriga idag än tidigare finns egentligen inte. Svensk 1900-talshistoria är fylld av skarpa motsättningar kring världsbilder. Brenemark hade kanske inte kommit i chock av att Donald Trump valdes till USA:s president om han tagit del av fler perspektiv och källor än de som enbart bekräftat hans egen världsbild.

Håkan Boström, ledarskribent, Göteborgs-Posten.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev