måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Bröllopet som Anna Anka och alla dokusåpor

Publicerad: 17 juni 2010, 13:55

DEBATT. Svenska folket vill ha yta och glans, pompa och ståt menar Stefan Wahlberg, journalist och tidigare chefredaktör på Resumé och lyckönskar det kungliga brudparet på lördag.

Ämnen i artikeln:

Bröllopet

MH

Magnus Helander


Daniel Westling och kronprinsessan Victoria. Foto: Scanpix.

Stefan Wahlberg, journalist och tidigare chefredaktör på Resumé.

Jag tänker på hur någonting som enligt grundlagen inte får fyllas med vare sig innehåll eller värderingar kan byggas till ett så enastående starkt varumärke.

Jag tänker på hur någonting som har både politiska förespråkare och motståndare – och som faktiskt avgörs av riksdagen – kan kallas opolitiskt och hanteras som om det vore just opolitiskt. Jag tänker på vår kronprinsessa och vår blivande prins som på lördag avslutar den första etappen i en av svenska mediers största pr-kampanjer någonsin.

Den som har läst George Orwells ”1984” vet hur den optimala kampanjens slipsten ska dras: kollektiv hänryckning ska kväva varje form av intellektuell eftertanke, folkmassornas extas ska sätta ögonbindel på den klarsynte lille pojken som ju annars kunde upptäcka att kejsaren är naken. Pompa och ståt – och framför allt starka känslor som enligt dramaturgins allra mest elementära regler om identifikation och karaktärsfördjupning ska få oss att känna att det är ”vår” kronprinsessa som gifter sig för ”vår” skull. ”Vi” är en del av allt detta – trots att vi ändå är så långt därifrån … Precis som det var från början.

För visst kommer vi ihåg alla kungliga rapporter från Slottet genom åren – snyggt och prydligt paketerade och serverade av svenska medier med statstelevisionen i spetsen: se hur ”vår” kronprinsessa har tappat en framtand, se hur ”vår” kronprinsessa kan baka pepparkakor till jul, se hur hon har lärt sig vinka som sin mamma, hur hon kan sitta fint mellan sina föräldrar på officiella tillställningar, hur hon klarar av att ta studenten … Till sitt innehåll både medvetet och fullkomligt innehållslöst men ändå så förblindande effektivt och hänförande. Det är ”vår” kronprinsessa – precis som om hon vore en familjemedlem som vi pratar om via löpsedlar och tv-program. Henne ska vi heja på!

Av just den anledningen har över 2 000 poliser kommenderats ut på Stockholms gator på lördag – för att se till så att de hyllande folkmassorna inte ska bli alltför hänryckta utan bara vifta så där lagom svenskt med sina flaggor. Folkets jubel och saken är biff! Precis som på vilken teater som helst. Vi låtsas att både manus och regi är verklighet. Vi lever oss in i det, känner oss delaktiga och applåderar. Fast vi vet att det bara är teater. Vi vet att kungamaktens alla attribut och symboler som glittrar mot oss inte betyder någonting – att allting inte bara ekar tomt utan att det också SKA eka tomt. Faktum är att vi i själva verket VILL att det ska eka tomt. Den essens som rinner ut från detta tomma kärl är till syvende och sist koncentratet av ett ovanligt högt underhållningsvärde. Precis som med Anna Anka och en hel värld av dokusåpor!

Men för all del: det var länge sedan jag insåg att svenska folket blir mer upprört över att fel person vinner ”Idol” än att Sverige, gång på gång, fälls i Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna. Man kan ju inte gå genom livet och vara så himla tråkig och seriös hela tiden! Det måste få finnas lite glitter och glamour – lite hänryckning och innehållslöst tingel-tangel. I synnerhet i toppen på den moderna svenska demokratin. Alltså: Lycka till på lördag Victoria och Daniel!

Stefan Wahlberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev