Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Carl-Johan Bonnier: Fullständigt osant att Bonnier News är till salu

Publicerad: 4 september 2018, 15:14

Foto: Pressbild

Bonniers styrelseordförande Carl-Johan Bonnier menar att Jan Scherman far med osanning när han skriver att Bonnier News skulle vara till salu.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanBonnierCarl-Johan Bonnier

Genom försäljningen av Bonnier Broadcasting till Telia får såväl tv-verksamheterna som våra övriga bolag starka och välfinansierade ägare. TV4, C More och MTV som en del av Telia, och våra övriga verksamheter som en del av ett finansiellt starkare och handlingskraftigare Bonnier. Det är en riktigt bra affär för Bonnier, och en riktigt bra affär för våra många verksamheter.

I det korta perspektivet gör försäljningen oss till en 30 procent mindre koncern, men vi blir väsentligt starkare och får ett nytt handlingsutrymme. Förutom att kunna investera i våra befintliga verksamheter, så kommer vi även att kunna överväga förvärv inom såväl befintliga som närliggande områden.

LÄS MER: Jan Scherman: "Året då Bonnier kapitulerade som mäktig mediekoncern"

Målet för oss som ägarfamilj har alltid varit ett och detsamma: att utveckla våra verksamheter på bästa sätt. I samband med avtalet om försäljningen av Bonnier Broadcasting har det varit naturligt att även se över strukturen för ägarstyrningen inom vår koncern.

Därför förändrar vi nu vårt huvudkontor, som kommer att bli ett mindre ägarbolag, och ombildar våra affärsområden till självständiga bolag. Vi tror att detta skapar en tydligare och bättre struktur, som ökar ledningarnas mandat, fokus och ansvar. Vi tror också att styrelser som är inriktade just på respektive bolags verksamhet, kommer att kunna komma närmare verksamheten, jämfört med dagens koncernstyrelse som har haft att fatta beslut om alltifrån e-handel, bokförlag och publicistiska verksamheter, till e-learning.

Det är alltså detta som får Jan Scherman att, i en dramatisk övertolkning, prata om en "total kapitulation". En överdrift, till och med för att komma från sagda skribent. Scherman balanserar sedan på gränsen mellan felaktighet och lögn när han skriver att "Bonnier News med Expressen, DN och DI är liksom bokförlaget till salu".

Detta är naturligtvis fullständigt osant. Broadcastingaffären syftar ju bland annat till att just kunna säkra och utveckla vår historiska kärna. Vi omorganiserar för att utveckla våra verksamheter, inte för att sälja dem. Min uppfattning är att vi efter att den affären är fullbordad kommer att titta mer på investeringar och förvärv än försäljningar.

Bonnier fortsätter att vara en extremt långsiktig familjeägd företagsgrupp. Vi vill investera och växa inom nya områden. Men vi fortsätter också att driva och utveckla Sveriges, och ett av Europas, ledande förlagshus. Vi är stabila ägare till Sveriges främsta journalistiska verksamheter och står som såväl ekonomisk som principiell garant för den självständiga journalistiken. Den ambitionen är gammal, välkänd och oförändrad, och vi är stolta över att ta det ägaransvaret.

Carl-Johan Bonnier

Ps. Jan Scherman använder, till synes utan att tveka, en avliden nära släktings påstådda citat som vapen i vad som mest liknar en personlig vendetta. För det borde han faktiskt skämmas.

LÄS MER: Jan Scherman svarar Carl-Johan Bonnier: "Förblindat förmågan till nykter analys"

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.