fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Chat GPT har en fysisk påverkan på mig

Resumés bloggare Jakob Mjöbring känner rent fysiskt hur Chat GPT höjer hans puls på samma sätt som Facebook gjorde första gången han såg det.

Publicerad: 22 mars 2023, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NyheterAIArtificiell intelligens

Häromdagen fick Microsoft många att gå i spinn med sin lansering av Microsoft 365 Copilot, se presentation här (i Apple-anda) eller läs bloggen här. Kortkort handlar det om att Microsoft bygger in AI tydligare i program som Excel, Word och PowerPoint. Tanken är att du ska kunna säga åt din PowerPoint att ”gör den här PowerPointen snygg”, eller ”Summera min kunddata i det här Excel-dokumentet och plocka ut vilken kund jag tjänar mest på” eller ”Skriv ihop en säljpitch på det underlag som finns i mina anteckningar i OneNote”.

Det roliga med att bli äldre är att faktiskt kunna se paralleller med saker som har hänt tidigare i historien. Jag tänker då på t ex Internet, e-posten, bloggen och sedan sociala medier, kanske kan vi även putta in Spotify i det här. Och jag ser väldigt stora likheter. Eller… för att vara helt ärlig så är det i princip en rent fysiskt känsla av att något betydelsefullt händer. Jag känner av samma fysiska känsla igen med AI:s inträde i kommunikationsbranschen.

När jag såg Facebook första gången var det nästan som en religiös uppenbarelse. Som kommunikatör förstod jag direkt att det här kommer att förändra världen. Och det kommer att gå sjukt fort. Men jag hade fel.

I sisådär tio år kunde jag och många andra vara ute och förklara hur det skulle förändra världen och vad du som arbetade med kommunikation behövde veta för att förstå och hänga med. Men det tog kanske tio år längre tid än vad jag och många med mig trodde. Men, och här är min poäng, det förändrade allt på ett så mycket djupare plan än någon kunde ana. Det förändrade, utan att överdriva, i princip det mesta här i världen världen. Och det fortsätter förändra.

Chat GPT höjer pulsen

Så, åter till Chat GPT. Jag känner rent fysiskt hur det åter höjer min puls på samma sätt som Facebook gjorde första gången jag såg det. Och jag anar att det kommer att bli på samma sätt igen. Jag, och många med mig, kommer att prata om det här och hur fort det kommer att förändra sättet vi arbetar med kommunikation. Men vi kommer högst troligt att ha fel. Igen. Det kommer inte att gå så fort som jag tror, men det kommer att förändra långt mer än vad jag har en aning om.

Och som av en händelse är jag alltså också tillbaka som bloggare på Resumé!  Idag med rollen som pressansvarig och teamansvarig för alla som arbetar med ”content” i de centrala kanalerna på Umeå universitet. Våra egna kanaler har drygt en miljon visningar i veckan, så vi kommer högst troligt att känna av och se alla trender där ute. Det ska bli sjukt roligt att åter få dela med mig av mina tankar om kommunikation, från detta nya perspektiv.

Och jo, den här bloggen är helt författad av mig, inte av någon textrobot.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev