Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Christina Knight: ”Lagom betyder egentligen helt perfekt”

Publicerad: 13 september 2021, 08:05

Foto: Björn Elgstrand

Det kreativa arbetet kanske behöver hybridlösningar, skriver Resumés bloggare Christina Knight.


Sverige kallas ibland hånfullt för Landet Lagom och Mellanmjölkens land. Men det vi lärt oss i kölvattnet av pandemin får mig att tänka att lagom, som på engelska ofta förklaras med ”neither too much or too little”, egentligen borde översättas med ”just right”. Lagom kanske till och med är den perfekta synonymen till ”i balans”.

Nu tänker jag närmast på hur restriktionerna släpps i Landet Lagom och jag reflekterar kring hur jag och vi ska jobba, inte minst hur vi ska jobba kreativt i mitt team.

Undersökningar visar att flexibilitet blivit en alltmer önskvärd ingrediens i människors livspussel. Nyligen konstaterade en studie från Harvard Business School att 81% av amerikanarna post-pandemi helst fortsätter att jobba hemifrån eller jobba i en hybridlösning mellan hemmet och arbetsplatsen. (Siffrorna i Sverige är ungefär de samma enligt Internetstiftelsens undersökning) 27% vill fortsätta jobba på distans full tid, medan 61% föredrar att jobba hemifrån två till tre dagar i veckan. Lagom liksom.

Personligen tror jag lagom är ”just right” för det kreativa arbetet. I fysiska möten med andra på jobbet ett par dagar i veckan får vi chans att inspirera varandra, sätta igång processer, så frö till idéer och skapa energi tillsammans i rummet och vid kaffemaskinen. För att sedan dra oss tillbaka och reflektera i lugn och ro; ifrågasätta, utveckla, lägga till och dra ifrån. Ostört ägna oss åt detta och åt vårt hantverk i lugn och ro. Något som är betydligt svårare i det öppna landskapet där varje skrivbord verkar fungera som ett ståbord vid ett cocktailparty, där det är fritt fram att stanna till, småprata och avbryta arbetet. Trevligt, ja. Men förödande för det kreativa arbetet.

Den brittiska modeikonen Zandra Rhodes, 81 år, säger i en intervju ”Tidigare var det helt nödvändigt att träffa mitt team i den kreativa processen, men det har visat sig funka lika bra med digitala möten”.

Det är med andra ord aldrig för sent att lära om.

Och att inse att lagom i själva verket är alldeles perfekt.

Christina Knight

Här kan du läsa mer av Christina Knight. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.