Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Coronaviruset verkar sätta sig på omdömet också”

Publicerad: 6 mars 2020, 14:46

Lennart Håkansson.

Foto: Pressbild

Det är extra oroande att MSB dras med i ”infodemin” kring Coronaviruset, när det är den myndighet som vi förväntar oss ska vara sansade i situationer som denna. Det skriver Lennart Håkansson, senior rådgivare på BCW.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetBCW

Idag (den 6 mars) skickade MSB ut ett pressmeddelande om att en av deras medarbetare i Karlstad har smittats av Coronaviruset men att man inte kommer att stänga arbetsplatsen i Karlstad. För mig är detta djupt oroande. Inte för att en medarbetare i Karlstad är smittad eller att de inte tänker stänga arbetsplatsen. Nej, det som oroar mig är att detta pressmeddelande ens skickades ut.

Någon har någonstans känt en sådan press att de fattat beslutet att offentligt exponera en medarbetares sjukdomshistoria i en fråga som borde berörts internt i den krets som är omedelbart berörd. Inte i någon annan fråga skulle man exponera en medarbetare på detta sätt.

Har man bedömt att allmänintresset är så pass högt att man måste gå ut med detta? Jag ställer mig frågande till det. Möjligen kan det vara av allmänintresse att någon av våra ministrar eller påven har smittats, men att en medarbetare i Karlstad drabbats av en smittsam sjukdom skulle vara av riksintresse har jag mycket svårt att se.

Konsekvenserna kan bli svåra för individen. För vad händer nu: kommer Expressen och Aftonbladet att tråla fram vem denna medarbetare är och forcera fram intervjuer och exponera ytterligare personer som kanske smittspårningen varit i kontakt med? Blir det häxjakt på människor som varit i något av de utsatta områdena?

Det är ju inte heller en produktiv kommunikation som leder någonvart: Stoppar man smittspridning genom att sprida denna information? Nej, rimligen är den redan stoppad genom smittspårning och redan vidtagna åtgärder. Det enda som händer är att man spär på den infodemi som finns kring frågan.

Självklart skall man ta frågan på allvar och genomföra kraftfulla åtgärder, men samtidigt måste man sansa sig, sätta saker och ting i proportion och inte dras med i den allmänna hysterin. Det är väl känt och många har redan talat om att effekterna av en infodemi kan vara farligare än effekterna av epidemi och det är i hög grad det vi ser tecken på nu.

Och extra oroande är att det just är MSB som dras med i denna hysteri när det är den myndighet som vi förväntar oss skall vara kalla och sansade i situationer som denna.

Lennart Håkansson, senior rådgivare kring kris- och företagskommunikation hos BCW

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetBCW

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.