Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Dagens Samhälle, ”Honken” och pengarna

Publicerad: 18 mars 2016, 13:02

Resumés granskning av händelserna på Dagens Samhälle har fått stor uppmärksamhet. Men vi har också kritiserats av före detta medarbetare på tidningen. Här ger chefredaktör Johan Såthe sin bild av saken.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanLeif HolmkvistJohan Såthe

Resumés granskning och dokument av vad som hänt på tidningen Dagens Samhälle har gett stort genomslag. Det är intressant att erfarna publicister och journalister som Mats Edman och Thord Eriksson inte vill prata med medierna – Resumé i det här fallet – när vi gör vår research inför vårt reportage. I vanliga fall argumenterar personer som de kraftfullt för att makthavare har en moralisk skyldighet att ställa upp i medierna. När granskningen handlar om dem själva gäller tydligen andra regler.

Innan Resumé publicerade vårt dokument om spelet bakom Mats Edmans avgång från Dagens Samhälle var det mycket oklart vad som egentligen hade hänt. Journalistförbundets facktidning hade skrivit om att det fanns ett starkt missnöje med chefredaktören Mats Edmans ledarskap och flera anställda var sjukskrivna. Mediepodden Mattsson & Helin spekulerade i att det var sannolikt att vi aldrig skulle få veta vad som hänt.

Resumé satte in händelserna på Dagens Samhälle i ett publicistiskt och journalistiskt sammanhang. Vi valde att se elefanten i rummet, att det också finns politiska motiv och intressen i den här historien. Det blev ett intressant dokument med unika inblickar i Dagens Samhälle inres liv. Läs hela historien här.

Efter vår publicering var plötsligt allt fler människor intresserade av att tala om Dagens Samhälle. Tidingens förra chefredaktör Lena Hörngren skrev en debattartikel om att det är en missuppfattning att Dagens Samhälle gick dåligt när hon lämnade tidningen.

Dramats huvudperson Mats Edman, svarade i en replik där han menar att Lena Hörngrens redaktörskap byggde på en acceptans av "oberoende inom givna ramar".

Även Thord Eriksson, i vårt reportage utmålad som en fiende till Mats Edman, ville komplettera Resumés bild av vad som hänt på Dagens Samhälle.

I dag har turen kommit till Pelle Bouveng, för detta reporter på Dagens Samhälle. Han anser att "Resumé lyckats ge utrymme åt Edmans konspirationsteori om elaka politiker som vill honom illa". Läs mer här.

Min principiella hållning är att vara generös med genmälen från personer som är omskrivna i våra artiklar. Även om man i flera fall haft chansen att berätta sin historia tidigare. Jag tycker att dessa genmälen och debattartiklar bidrar till vår publicistiska ambition att få en bättre och mer nyanserad bild av vad som faktiskt hänt. Att samtliga inblandade av olika skäl talar i egen sak är Resumés läsare smarta nog att förstå. Jag har därför avstått från att gå i svaromål mot genmälen, även om det finns saker som jag inte håller med om.

Men jag vill ändå bemöta en del av Pelle Bouvengs argumentation, som handlar om Resumés reporter Leif Holmkvist. Pelle Bouveng försöker göra gällande att det var olämpligt att just Leif Holmkvist skrev artikeln efter som han "tagit emot pengar från Dagens Samhälle via Mats Edman för journalistiska uppdrag".

Så här är det: Leif Holmkvist - känd som "Honken" för de flesta i mediebranschen - är frilansjournalist sedan 1988. Förvisso starkt förknippad med Resumé, men likväl en frilansjournalist. Som sådan har han rätt att göra andra jobb, han har också gjort jobb för Dagens Samhälle, den senaste artikeln var från 2013. Och för det har han då, "fått pengar", en aningen illvillig formulering för att skicka en faktura för ett utfört uppdrag.

Alla som har läst dokumentet "Det hemliga spelet på Dagens Samhälle" inser att det är gjort av en mycket kompetent journalist. "Honken" har bevakat den svenska mediebranschen i 25 år och har unika kunskaper. Innan vi startade granskningen av Dagens Samhälle talade jag och Leif Holmkvist om hans tre år gamla artiklar för Dagens Samhälle var ett problem i sammanhanget. Vi kom fram till att så inte var fallet.

Med Pelle Bouvengs egen retorik konstaterar jag att han "fått pengar" av Dagens Samhälle och Mats Edman för att sluta jobba på tidningen. Pelle Bouveng har ju liksom Thord Eriksson träffat en uppgörelse med sin arbetsgivare om ett slags avgångsvederlag, efter konflikten på arbetsplatsen.

Det är inte helt lätt hänga med i turerna på Dagens Samhälle. Jag tror inte alla som varit på insidan heller vet, alla gånger. Alla har sina motiv och sin egen subjektiva bild av andras agerande. Resumé har försökt lägga ihop pusslet till en större bild. Vi människor vill gärna att saker ska vara enkla, begripliga och hänga ihop. Men ofta hänger saker inte ihop, det finns inte EN förklaring. Bråken på Dagens Samhälle kan bero på en arbetsplatskonflikt OCH ägarnas klåfingriga syn på verksamheten.Den som läser vårt ursprungsdokument tillsammans med uppföljningarna kan bilda sig sin egen uppfattning. Det är så bra journalistik funkar.

Jag tycker att den principiella frågeställningen om vilken inriktning och journalistik fack- och organisationstidningar ska ha är intressant. Många tidningar säger sig vilja ha journalistik, men vill de verkligen ha det? Kan en värderings- eller medlemsstyrd tidning verkligen ha en objektiv och konsekvensneutral journalistik? Jag är inte säker på det.

***

Juryarbetet med att utse Näringslivets 150 Superkommunikatörer är nu inne i ett avgörande skede. I juryn ingår undertecknad, Helena Westin, Helena Stålnert, Lena Ahlström, Per Schlingmann, Juan Navas och Micael Dahlén. Vi har hittat ett mycket spännande tema som vi tror mycket på. Listan kommer att få ett nytt upplägg som förhoppningsvis gör den ännu mer spännande. Den kan till och med göra Sverige till ett bättre land.
Vi kommer inom kort att berätta mer om vad som händer på Fotografiska den 3 maj.
***
På läslistan: journalisten Martin Schoris bok Online Only och 179 år av ensamhet av Linda Portnoff och Jenny Lantz mfl.
***
Resumé är i full gång med att planera våra tidningar, seminarier och andra aktiviteter i Almedalen. Har du idéer eller förslag på vad vi borde göra eller kan göra tillsammans? Hör av dig till mig.
***
Gör i helgen: Ser fotografen Helena Blomqvist utställning "Florentine" på Lars Bohman. Hennes utställning på Fotografiska 2012 är en stor favorit.
***
Tjuvheder – vilken makalöst bra film.
***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.