Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Dags att återupprätta Upplysningen

Publicerad: 30 mars 2022, 12:43

Foto: Gunilla Lundstrom

Vi lever i en turbulent tid där både pandemi och krig råder, och där desinformation försöker etablera osanningar som skapar konflikt mellan människor. Det är dags att återupprätta godhet och förnuft, och vi kanske kan lära oss något av 1700-talet, skriver Peter Leander kommunikationschef på Lif – de forskande läkemedelsföretagen


Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetNyheter

Det rådande kriget i Ukraina visar tydligt hur människor blir manipulerade genom desinformation. Ryska soldater tror att de försvarar sitt land mot aggressiva Ukraina och allierade i väst. Eller att det ryska målet är att få bort nazister som påstås styra Ukraina. Människor slåss för det de tror på, men när tron baseras på desinformation skapas ett krig som de flesta, med rätt information, inte vill ha. 

Även pandemin har gett upphov till desinformation som spridits vidare och skapat polarisering mellan människor. Vaccinernas effekt och biverkningar har medvetet misstolkats och spridits vidare som desinformation, något som skapat polariserade fakta vilket lett till högt tonläge och motsättningar mellan människor.  

Vi kanske kan lära oss något av historien. 1700-talet var väl inte direkt ett jämlikt välfärdssamhälle. Men det fanns en tidsanda av förnuft och samhällsnytta. Upplysningens idéer innehöll en positiv framtidstro och en tro om att människan var god och förnuftig av naturen.

På senare år har godhet närmast blivit ett skällsord i sociala medier. ”Godhetsknarkare”, hånas föraktfullt den som för fram en altruistisk syn på samtiden. Men desinformationens följdeffekter i form av polarisering och konflikt hade kanske kunnat minska om vi hade anammat 1700-talets tidsanda av förnuft och godhet. 

Desinformation begränsar demokratin. En studie från Oxforduniversitetet visar att en fjärdedel av alla politiska nyheter som delades på Twitter under presidentvalet i Frankrike 2017 var avsiktlig desinformation. Desinformation och missinformation under de amerikanska presidentvalen 2016 och 2020 har drivit fram en stark polarisering i det amerikanska samhället där i mångt och mycket två olika världsbilder råder. Ingen är fredad från desinformation. Om några månader inleds den svenska valrörelsen på allvar, och vi måste redan nu ställa in oss på att desinformation kommer vara ett inslag i den information vi nås av. I samma stund som vi människor och väljare agerar utifrån den felaktiga informationen har demokratin begränsats. 

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är det mest effektiva sättet att motverka desinformation att ha en välinformerad befolkning. Och det är ur detta perspektiv vi ska se vår samhälleliga och mänskliga återgång till Upplysningens tid. Vi använder vårt förnuft till att vara välinformerade, källkritiska och eftertänksamma. Vi använder vår godhet till välvilja och vi rättar där felaktig information letat sig in. 

Informationsplattformarna har ett stort ansvar att utifrån sina tekniska möjligheter stävja desinformation. Men oftast ligger både dessinformatörer och hackare före juridik och teknisk utveckling, vilket innebär att det är upp till oss människor och väljare att använda både förnuft och godhet för att de svenska valen 11 september ska bli så demokratiska som möjligt. 

Peter Leander

kommunikationschef, Lif – de forskande läkemedelsföretagen 

***
Mångårig erfarenhet av politisk kommunikation med roller som bland annat kampanjchef för Moderaterna i Stockholm. Har arbetat med politik och kommunikation på Pfizer och är sedan drygt två år tillbaka kommunikationschef för branschorganisationen Lif som samlar de forskande läkemedelsföretagen. 

Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetNyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.