torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Dags att prata mer Metafluencers

Branschen måste ta metaverse-influencers på allvar, menar Frida Fors Wallsbeck på Meltwater. ”Vi ser de stora varumärkena pusha gränserna för influencer-marketing som vi känner till det i dag, och detta indikerar att vi rör oss mot ett skifte. Ett skifte där Metafluencers går från att kännas främmande till en naturlig del av den digitala marknadsföringen”, skriver hon.

Publicerad: 10 maj 2022, 11:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Frida Fors Wallsbeck, nordisk marknadschef för Meltwater, skriver om metafluencers.


Ämnen i artikeln:

MetaverseMeltwaterInfluencer marketingDigital marknadsföring

Tittar vi på sociala och redaktionella medier har begreppet Metafluencers ökat med ungefär 1286 procent i omnämnande världen över de senaste 90 dagarna. Och intressant nog ligger Sverige på tredjeplats när det kommer till de länder som diskuterar det nya begreppet allra mest. Med det sagt har vi sannerligen anledning att diskutera utvecklingen av denna nya influencer-genre, som jag menar att branschen behöver ta på allvar.

Sverige på tredjeplats när det kommer till de länder som diskuterar Metafluencers allra mest, efter Turkiet och USA.

Marknadskommunikation som vi känner till den i dag kommer så småningom utvecklas till att innefatta det buzzword vi slängt oss med sedan Mark Zuckerberg blev ansiktet utåt för vad som först nämndes i Neil Stevensons roman från 1982: the Metaverse — som för övrigt omnämnts cirka 830 gånger i svensk media hittills i år. Bara häromdagen såg vi exempelvis Kronans Apotek annonsera sin lansering av ett demoapotek i Metaverse. 

Problemet vi står inför nu är att marknadsförare och varumärken inte vet hur de ska ta något så abstrakt som ett digitalt universum på allvar. Därför att i sanningens namn saknar vi fortfarande en tydlig definition av Metaverse. Allt vi med säkerhet kan säga är att det kommer att bli nästa fas av den digitala värld vi dagligen interagerar med, fast med färre barriärer och mer uppslukande upplevelser till följd av teknologier som AI, Internet of things och Web 3. Det gör dock inte diskussionen om vad som kommer att bli mindre viktig. 

Gig-ekonomi och virtuella influencers

Med en snabbt växande gig-ekonomi, som karaktäriseras av en arbetsmarknad med kortsiktiga, flexibla och kontraktsbaserat jobb, lär varken influencers eller kreatörer på sociala medier försvinna. Och de lär inte heller undgå anpassningen till det nya digitala utrymmet. Faktum är att anpassningen redan börjat. Så tidigt som 2016 såg vi den första metafluencern (även om vi inte benämnde henne som det då) Lil Miquela växa sig allt större på Instagram. Då var hon kontroversiell; ett farligt The Sims-liknande experiment som ifrågasattes. 

Men hur kontroversiell är hon i dag? Och desto intressantare: hur kontroversiell kommer hon att vara om några år? 

Redan 2019 hade Lil Miquela stått upp för HBTQ-rörelsen i en Nike-kampanj tillsammans med Bella Hadid, och nu tycks allt fler varumärken hoppa på trenden att inkorporera Metafluencers. Bland annat Hugo Boss som låter avatarerna Imma och Nobody Sausage bli en del av deras #HowDoYouHUGO & #BeYourOwnBoss-kampanj 2022 — och detta återigen bredvid kända ansikten som Kendall Jenner och Hailey Bieber

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Vi ser med andra ord de stora varumärkena pusha gränserna för influencer-marketing som vi känner till det i dag, och detta indikerar att vi rör oss mot ett skifte. Ett skifte där Metafluencers går från att kännas främmande till en naturlig del av den digitala marknadsföringen och ett sätt att komma närmare konsumenterna. 

NFT:er och Metafluencers = sant

När vi tittar på mest använda hashtags relaterat till Metafluencers är det tydligt att #NFT ligger i topp. Och diskussionen om hur NFT:er och Metafluencers utvecklas parallellt är absolut relevant. De varumärken som kommer att lyckas i den nya Metaverse-eran är de som tidigt vågar börja göra anpassningar efter nya möjligheter och omfamna det som i dag känns främmande, och där kommer NFT:er in i bilden. 

De mest använda hashtaggarna i samband med Metafluencers senaste 90 dagarna.

För den som inte känner till begreppet, står NFT för Non-Fungible Token — ett digitalt samlarobjekt som registreras på blockkedjan och därmed blir ägandebevis till någon form av unik digital produkt — från digital konst till tweets. De flesta är överens om att hypen kring NFT:er började på riktigt 2021, och allt tyder på att marknaden fortsätter växa.

För innehållsskapare och virtuella influencers innebär detta nya möjligheter. I Forbes kan vi exempelvis läsa om hur virtuella marknadsplatser kan komma att bli handelsplatser för NFT:er, där säljare enkelt kan tillhandahålla länkar till tillgångar på webben eller direkt i VR-landskapet. Och återigen ser vi Nike vara tidiga på bollen med Nikeland och NFT-studion RTFKT. 

Metaverse kommer, hur abstrakt det än må kännas i detta nu, tveklöst ha potentialen att ge kreatörer en helt ny aspekt av interaktion och kommunikation, med nya möjligheter att nå målgrupper och samarbeta. För varumärken och innehållsskapare är frågan inte längre huruvida de kommer att delta i övergången till metaversum, utan när kommer de att göra det. 

Frida Fors Wallsbeck, nordisk marknadschef för Meltwater

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev