Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Opinion
Publicerad: 6 april 2021, 07:51
Ronny Olovsson, Vinter
”H&M utsätts just nu för ett veritabelt stresstest och hela världen tittar på”, skriver Vinters pr-strateg Ronny Olovsson i en krönika.
Näringslivet i västerlandet har nu drabbats av Kina-syndromet del 2.
H&M är just nu mitt inne i en infernalisk skitstorm i Kina där hat och bojkott riktas mot företaget för att man tidigare i år öppet kritiserade hur Kina behandlade Uigurerna i regionen Xinjiang. Kina anklagas bland annat för att använda Uigurerna i tvångsarbete i bomullsindustrin. H&M slutade helt sonika köpa bomull av den aktuella leverantören i Kina.
Ansvarstagande.
Ja.
Hållbarhet.
Jo.
Ett statement som laddar varumärket positivt.
Ja, här i varje fall…
Juste statement, tänkte vi och lullade vidare på hemmakontoren.
Men, nej, då hade vi inte räknat med det kommunistpartiets ungdomsförbund som plötsligt utbrast: ”Sprida rykten för att bojkotta bomull från Xinjiang, och samtidigt också vilja tjäna pengar i Kina? Önsketänkande!”
LÄS MER: Experterna om H&Ms konflikt med Kina: ”De ska ha en eloge för att de faktiskt gjorde något”
LÄS MER: Kampanjen mot H&M växer: Detta har hänt
Plötsligt startade en massiv bojkott och en störtflod av kinesiskt hat mot H&M, så massivt att butiker stängts och H&M kastats ut från olika nätbutiker.
Enligt nyhetsrapporteringen ska H&M loggor ha monterats ner från husväggar…
Situationen är förstås en veritabel mardröm. Kommunisterna slår till kapitalisterna där det känns som mest, rakt i plånboken.
Men vad i hela friden ska då H&M göra mer än att blunda och hoppas att det hela snart är över..? Att det bara är en symbolisk bojkott…
Att pudla och be Kina om ursäkt skulle i ett slag rasera starka kärnvärden som bolaget byggt upp runt om i världen.
Att stenhårt stå fast och upprepa sin kritik riskerar fördjupa konflikten och kosta bolaget stora pengar och kanske långsiktigt stora marknadsandelar på en inte obetydande marknad i Kina.
Jag gissar att de just sitter still.
Likt många andra varumärken som också hamnat i samma paradox. Adidas, Zara, Tommy Hilfiger, Nike, Hugo Boss…
Den stegrande polariseringen mellan USA/EU och Kina via bland annat misstänkliggörande bojkott av Huawei har försatt det västerländska näringslivet i en extremt svår sits.
De flesta internationella bolagen är i dag djupt involverade och delvis beroende av Kina dels som leverantör och dels som marknadsplats. Samtidigt som det finns en stegrande förväntan i väst på att starka varumärken ska ”ta ställning”. Agera ut sina policys om hållbarhet och ansvarstagande.
Men, till vilket pris?
Hur ska riskerna värderas?
H&M utsätts just nu för ett veritabelt stresstest och hela världen tittar på.
Om jag som PR-konsult ska se något positivt i den här kaotiska situationen så är det väl att detta visar att Kina tillskriver H&M ett stort symbolvärde och indirekt kommer den här mediala tsunamin öka varumärkeskännedomen monumentalt - globalt.
Ronny Olovsson, pr-strateg Vinter