Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Därför är du en större social succé än du tror

Publicerad: 22 oktober 2021, 14:58

Foto: alvarez

Vi är dåliga på att bedöma hur mycket andra personer tycker om oss, visar forskning. Beate Undén skriver i veckans beteendebank om det sociala samspelet.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendevetenskapBeteendebanken

Vi har alla erfarenhet av att prata med en ny bekant och tvivla över ifall de gillade oss så mycket som vi gillade dem. Alla som varit på en första dejt, börjat på en ny arbetsplats eller bara minglat på en fest känner troligtvis igen sig. För vissa kan det här självtvivlet bli så påträngande att man drar sig undan och undviker samtal med personer man inte känner. Men en ny studie ger uppmuntran – det verkar som att det finns en klyfta mellan vad vi tror att andra tycker om oss och vad de egentligen tycker, ett så kallat ”liking gap.” 

Vad säger forskningen?

Främlingar som träffades för första gången fick i uppgift att föra ett samtal. De fick dels ett manus med frågor att ställa, till exempel ”Vad är dina hobbies?” men också möjlighet att spontant bekanta sig med den andra personen. Efter att fem minuter passerat fick de på egen hand fylla i en enkät med påståenden om hur mycket de gillat sin samtalspartner. Men i enkäten fanns också påståenden om hur mycket de trodde att främlingen gillat dem tillbaka, till exempel ”Han kan tänka sig att bli min kompis” och ”Om hon fick chansen skulle hon vilja prata med mig igen.” När svaren jämfördes visade det sig att samtalspartnern gillade en betydligt mer än vad man själv uppfattade.  

Främlingarnas kroppsspråk iakttogs också medan de pratade med varandra. Och detta överensstämde helt med hur deltagarna sedan skulle bedöma sin samtalspartner – de sände alltså genom ansiktsuttryck och gester tydliga signaler om hur mycket de uppskattade samtalet. Men de här signalerna märktes inte av personen de pratade med, som alltså underskattade hur härliga de själva uppfattades. Anledningen var troligtvis att man var fullt upptagen av sina egna kritiska tankar om sig själv, till exempel ”Åh nej, jag borde inte ha sagt det där.” Ju fler sådana tankar man hade, desto större var ‘the liking-gap.’ 

Och vad betyder det? 

Människor underskattar genomgående hur mycket främlingar gillar dem. Och gapet mellan verklighet och fantasi växer ju mer man förblindas av sin egen självkritik och därmed missar den andra personens uppskattande kroppsspråk. Så nästa gång du hackar på din egen sociala förmåga eller helt undviker en jobblunch eller fika med en möjlig kund, kom ihåg att lägga mer fokus på den andra personens kroppsspråk än din egna interna monolog. I alla fall om du vill ha en sanningsenlig bild av hur samspelet fungerar. 

 

Källor
Boothby, E. J., Cooney, G., Sandstrom, G. M., & Clark, M. S. (2018). The liking gap in conversations: Do people like us more than we think?. Psychological science, 29(11), 1742-1756. Chicago

Beate Undén, beteendevetare på Rodolfo

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.