Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Därför är du mindre smart när du har brist på tid eller pengar

Publicerad: 29 oktober 2020, 12:41

”De med mest intensiva upplevelser av att vara ekonomiskt begränsade hade lägre IQ och längre reaktionstid än de som kanske var lika fattiga men inte led av det lika mycket.” Det skriver Beate Undén i veckans Beteendebanken.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Varför är människor fattiga? Program som Lyxfällan får det ibland att verka som att det är ett personlighetsdrag som gör det svårare för vissa att spara eller avstå från onödig lyxkonsumtion. Men forskning visar att fattigdom inte beror på brist på karaktär utan brist på pengar. Att hantera fattigdom kräver nämligen så mycket mental energi att förmågan att fatta goda och långsiktiga beslut urholkas. 

Vad säger forskningen?

I en fältstudie intervjuade man ett hundratal indiska sockerbetesbönder. Gemensamt för dem alla var att de fick merparten av sin inkomst från skörden; de var alltså väldigt fattiga precis innan och relativt rika efter den. Slående nog fick bönderna genomgående högre poäng på ett enkelt IQ-test efter skörden jämfört med innan. Skillnaden mellan före och efter var jämförbar med hur mycket det tillfälliga IQ:t påverkas av en sömnlös natt, eller av alkoholism. Studien visar också att fattigdom inte behöver vara objektivt sann för att få konsekvenser. De med mest intensiva upplevelser av att vara ekonomiskt begränsade hade lägre IQ och längre reaktionstid än de som kanske var lika fattiga men inte led av det lika mycket. 

Alla kan ju bli stressade av att tänka på pengar, och forskarna var därför även intresserade av skillnader mellan rikare och fattigare amerikaner. De ville plantera tankar på den egna ekonomin hos deltagarna och lät dem därför läsa texten ”Du har problem med bilen och det kommer kosta 1500 USD att laga den. Du kan antingen betala kontant, ta ett lån eller skjuta upp servicen till senare. Hur skulle du lösa situationen?” När deltagarna efter att ha börjat tänka på sin ekonomi fick göra liknande IQ-test som de indiska bönderna såg man att de fattigare deltagarna presterade betydligt sämre än de med mer pengar. 

Och vad betyder det?

Upplevelsen av brist tar alltså ”mental bandbredd” och gör att vi fokuserar på att släcka bränder istället för att planera långsiktigt, beslut som ofta vidmakthåller fattigdomen. Det här innebär att länder med starka välfärdsstater förmodligen kommer ha ett mindre tapp i nationell IQ än till exempel USA, där många plötsligt och helt oväntat möter enorm fattigdom i pandemins spår. Men bristen behöver inte vara finansiell utan gäller också till exempel tid. Stressade människor tar nämligen också ett slags SMS-lån med dyr ränta varje gång de prioriterar mindre och enklare uppgifter framför mer tidskrävande men viktigare sådana. För att minska de kontraproduktiva effekterna av tidsfattigdom tipsar därför forskarna om att ge sig själv luckor i schemat och på så sätt uppleva mer överflöd. 

Beate Undén, beteendevetare, Rodolfo

Källor:

Mani, A., Mullainathan, S., Shafir, E., & Zhao, J. (2013). Poverty impedes cognitive function. science, 341(6149), 976-980.

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.