tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Därför förstår ingen de unga

Publicerad: 30 september 2022, 07:45

Ingen förstår de unga. Det verkar vara slutsatsen av de otaliga analyserna av den yngre generationens röstbeteende. Om 18 till 21-åringar fick välja hade M, KD, L och SD mottagit hela 58 procent och bland skolungdomarna tog högerblocket hem segern med nästan en kvalificerad majoritet. Men chocken över de ungas åsikter berör inte bara politiken utan ringar även in ett vanligt missförstånd om generation Z, menar Laura Ingemarsson på 500 Stockholm.

Ämnen i artikeln:

500 SthlmTikTokPolitikPolitisk kommunikationNyheter

Den återkommande frågan om hur man kommunicerar med den yngre generationen har under lång tid besvarats på felaktiga premisser. De första 100 Googlesidorna av slappa gen z-sammanfattningarna beskriver zoomers som medvetna, socialt toleranta och miljöengagerade, men verklighetens unga avviker markant från denna idealbild.

Om man utgår från dessa antagande kommer man försöka nå en grupp som inte existerar. För det finns en fix idé om en generation Greta, driven av social rättvisa, klimatengagemang och feminism. Utöver valresultatet pekar fler saker på en motsatt utveckling – inte bara har unga scrollat Andrew Tate i den utsträckning att samtliga plattformar förskräckt blivit tvungna att stänga av honom. På Tiktok når Shein-hauls av engångsartiklar till lågpriskläder nästan sju miljarder visningar, detta samtidigt som Ryanair trendar som ett älskvärt bolag när de erbjuder weekendflyg för 79 kronor. 

LÄS MER: Laura Ingemarsson: ”Därför är partiledarnas snack om 'vanligt folk' skevt”

Woke-missförståndet härrör delvis från den era som refereras till som 2014-feminismen då PK-arketypen föddes. Trots att denna diskurs inte har varit aktuell på snart ett decennium har den kommit att definiera zoomers. Likväl kommer missuppfattningen från den tröstlösa förhoppningen att den yngre generationen helt enkelt är bättre. Att utvecklingen bara kan gå framåt och därför måste de unga vara mer godhjärtade, mer medvetna och på så sätt lösa framtidens utmaningar. 

Diskrepansen mellan de äldres hopp och det motsvarande ointresset i verkligheten resulterar i en chock över ungdomarnas högerhöst. De vill inte alls rädda världen och social rättvisa, klimatengagemang och feminism ses av många som töntigt.

Den kulturella hegemoni som de unga i dag gör motstånd mot håller dock på att förändras. Diskursen har förvridits och tillåter mer och mer. Med en högerregering i Sverige och ett nytt politiskt klimat i Europa, från Polen och Ungern till Slovakien och nu även Italien, måste man snart finna nya sätt att återigen vara konträr. Den enda konstanta ideologin för unga.

Med kulturens oundvikliga cykler kan vi nu förvänta oss ytterligare ett diskursskifte, i vilket de unga återigen kommer missförstås, men fram tills dess är det hög tid att nyansera bilden och förstå att generation Greta snarare är föräldrarnas förhoppning än de ungas realitet.

Laura Ingemarsson,
Juniorkonsult på 500 Stockholm

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev