Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Därför hade jag kontakt med Lena Micko”

Publicerad: 15 april 2016, 15:15

Thord Eriksson.

Foto: Anna Rut Fridholm

Dagens Samhälles förre reporter Thord Eriksson berättar varför han tog kontakt med SKL:s ordförande och kritiserar bilden som framställts i Resumé.


Resumés reporter Leif Holmkvist hävdar åter att det har pågått ett politiskt grundat bråk på Dagens Samhälle. Men missnöjet var en reaktion på den dysfunktionella kultur av skrämsel och tystnad som odlats på redaktionen, och hade inte med politik att göra.

Eftersom jag i Holmkvists historieberättande tillskrivits rollen som ett slags upprorsmakare, är det anmärkningsvärt att han inte har presenterat sin teori om den politiserade drivkraften för mig.

Holmkvist har faktiskt bara kontaktat mig en enda gång – den 3 mars, alltså innan Mats Edman ens tvingats bort från tidningen – och ställde då ingen sådan fråga.
Däremot undrade han om jag haft kontakt med Lena Micko, socialdemokratisk ordförande i Dagens Samhälles ägarorganisation SKL. Jag bekräftade att det förekommit kontakt med henne, men avböjde att berätta om mitt eget agerande.

Men ok, eftersom några verkar nyfikna: jag hade kontakt med Lena Micko vid flera tillfällen. Andra i den grupp om åtta journalister som formulerat misstroendeförklaringar mot Mats Edman, hade också kontakter i SKL:s politiska ledning, på båda sidor om blockgränsen.

Det var ingen politisk agenda som låg bakom agerandet, utan en misstro mot styrelsen för Dagens Samhälle AB som tidigare fått information om förhållandena på tidningen, utan att något hänt.

Det var därför naturligt att vända sig till representanter för ägaren SKL – och då hamnar man ofrånkomligen hos politiker. Självklarheten i detta och att det fanns en naturlig insikt om det delikata i situationen, har jag påpekat för såväl Holmkvist som Resumés chefredaktör Johan Såthe, som ändå väljer att framställa historien som en politisk såpopera.

Läs Johan Såthes svar här.  

Thord Eriksson
Fd. reporter på Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.