Opinion
Amanda Oxell: Därför kan nya influencerägda sociala plattformen lyckas
Den är lockande att avfärda som nästa Clubhouse. Men satsningen Hummy kommer helt rätt i tiden. Givet lagstiftning och allmän opinion är detta en bra tid för disruptörer, skriver Resumés krönikör Amanda Oxell.
Publicerad: 11 april 2023, 09:34
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Amanda Oxell är digital strateg på Narva och återkommande krönikör i Resumé. Foto: Pressbild.
I dagarna spred sig nyheten att Sam Rihani, tidigare Sverigechef på Meta, har investerat i en ny sociala medie-satsning som heter Hummy. Plattformen ska enligt bolaget själv ha lanserats i beta under 2023. Claes Mårtén som är grundare av Hummy säger att man vill utmana sociala mediejättar som Meta och Google. Visionen är att vara en plattform som gör saker annorlunda. Bättre.
Det hela är lockande att avfärda som en dagslända, ett nästa Clubhouse. Men.
Hummys vision, att göra saker bättre, är ju trots allt inte ett helt dumt utgångsläge att ha i dessa dagar. Efter flera år av allvarliga skandaler kring the big tech har den negativa inställningen till dessa miljardbolag satt sig ordentligt i den allmänna opinionen. Användarna är missnöjda och vill ha det Hummy ämnar erbjuda – något bättre. Och även om det är en viktig aspekt, så är det inte främst behovet hos användarna som är det intressanta i satsningen på Hummy.
Det som får mig att tro att tiden för disruptors inom sociala medier börjar närma sig, är att EU sent omsider verkar ta ett krafttag kring big tech. Det yttrar sig i förslag och lagstiftningar som tvingar techjättarna att ta ansvar för hur deras plattformar och affär påverkar användarna och samhället. En utveckling som redan blivit mycket kostsam för big tech, just eftersom man byggt betydande delar av sin affär på att kunna bedriva handel med data på i princip oreglerade marknader.
Speciellt intressant i sammanhanget är Digital Markets Act, en uppsättning lagar som trädde i kraft förra året och förenklat ska förhindra big tech från att ägna sig åt konkurrensbegränsande affärsmetoder. Tanken är att de europeiska konsumenterna ska få fler och bättre tjänster att välja mellan, fler möjligheter att byta leverantör och direkt tillgång till service och rimlig prissättning. Samtidigt som det ska möjliggöra för innovatörer och tech-startups att verka och konkurrera utan att begränsas av orimliga villkor från big tech.
Man vill alltså genom reglering bryta upp den monopolliknande situation som råder på den digitala marknaden i Europa och kanske är det också i denna skarv som investerare ser möjligheter för innovativa bolag att etablera sig.
”Rent ekonomiskt så är det en jättemarknad och det är klart att det finns utrymme för fler aktörer. Även om det finns två jättar så är marknaden fortfarande oändlig. Om man lyckas med en bråkdel av vad de största har gjort så tror jag att man ändå kan vara väldigt framgångsrik”, sa Sam Rihani till Breakit i en intervju om samröret med Hummy.
Mycket pekar alltså på att vi går mot en digital marknad med plats för fler spelare och i det kan aktörer som Hummy vinna mark, som har möjlighet att bygga en affär där compliance kring EU-lagstiftningen finns på plats från början samtidigt som man tar avstamp i att göra det som big tech misslyckats med.
Givet detta kanske Hummys eller andra uppstickares framtid inte handlar om att konkurrera ut giganter som Meta och Google. Kanske handlar det snarare om att samexistera, få en bit av kakan. Eller en bråkdel av den, som Sam Rihani säger.
Om Hummy är den som kommer lyckas är så klart alldeles för tidigt att säga. Strategin att erbjuda influencers som Linnea Claesson, Margaux Dietz, Victor Frisk, Samir Badran och andra profiler med egen räckvidd att investera i bolaget är intressant, eftersom det ju inte bara genererar bra med pressklipp och räckvidd inför rundan i USA som man planerar att genomföra till hösten. Utan också ger de här profilerna ekonomiska incitament att använda sina egna kanaler för att få snurr på plattformen när den väl lanseras. Något som kan tänkas se bra ut i potentiella investerares ögon. Sen är väl frågan hur bra det fungerar i praktiken eller om det bara är smink.
Något som också är värt att fundera över är vad denna eventuella utveckling mot en mer fragmenterad digital marknad skulle kunna innebära för oss som på olika sätt arbetar med kommunikation. Säkerligen en rad utmaningar, men förhoppningsvis också möjligheter. Att utveckla det strategiska hantverket, vara kreativ och göra nytt.
Göra bättre.
Amanda Oxell
Digital strateg, Narva Communications
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Amanda Oxell