Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Därför kan skräckfilmer få dig att hantera pandemin lättare

Publicerad: 17 december 2020, 13:24

Filmen Contagion och bokklassikern Pesten hör till årets mest konsumerade kultur. I veckans Beteendebanken skriver Beate Undén om hur kultur på samma tema kan få dig att rent psykologiskt handskas med den pågående pandemin.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Årets mörkaste tid är här, vad gäller soltimmar men kanske även känslomässigt. Många tröstar sig säkert med underhållning och inte bara av den lättsamma typen. Filmen Contagion och boken Pesten har nämligen varit kioskvältare hittills i år. Trots att de båda har många år på nacken har de ökat i popularitet, just för att de behandlar temat pandemi. Den här typen av underhållning är kanske mer givande än man kan tro, särskilt i dessa tider och om du är ett skräckfilmsfan. Forskning visar nämligen att fiktion i skräckgenren låter dess publik öva och därmed förbereda sig på att hantera liknande situationer i verkligheten. 

Vad säger forskningen?

Studien genomfördes i april i år, när osäkerheten och rädslan kring effekterna av covid-19 kanske var som störst. Forskarna började med att ställa frågor om vilka filmgenres deltagarna gillade, alltifrån romantiska komedier till science fiction, skräck och postapokalyptiska filmer. Därefter fick de svara på hur många ”pandemiska” filmer de sett och hur intresserade de generellt är av sådana. Forskarna ville sedan mäta deltagarnas psykologiska resiliens, t.ex. hur positiva de kände sig inför framtiden och hur mycket mening de upplevde i sina liv. Man frågade också hur väl mentalt förberedda de känt sig på livet i pandemin samt testade hur ”morbidt intresserade” deltagarna var med frågor som ”Om jag levt under medeltiden hade jag velat besöka en offentlig avrättning.”

Studien visar två intressanta samband. Dels såg forskarna att de som konsumerade många filmer med prepping som tema (alien-invasion, apokalyps och zombiefilmer) ansåg sig ha både bättre förberedelse och motståndskraft mot utmaningarna som pandemin fört med sig. Även de som hade ett högre så kallat morbidt intresse hade bättre psykiskt välmående. Forskarna tänker sig att dessa individer kan få positiva upplevelser även mitt i en pandemi eftersom deras fascination för den överträffar de hotfulla aspekterna. Studien är en korrelationsstudie vilket innebär att man inte kan fastslå vad som är orsak och verkan utan bara att det finns ett samband mellan vilken genre man konsumerar och ens psykiska mående. 

Och vad betyder det?

Att avsiktligen utsätta sig för läskiga situationer är på ytan ett konstigt fenomen. En evolutionär förklaring kan, som studien pekar mot, vara att dessa situationer fungerar som simulationer för verkliga upplevelser och låter oss samla information som kan vara psykologiskt förberedande. Forskarna tror att när vi upplever rädsla i en säker situation utvecklas vår förmåga att reglera känslor och vänja oss vid verkliga läskiga situationer så att vi inte behöver undvika dem. Du som lagt lite för många timmar på Netflix i vinter kan alltså med gott samvete fortsätta njuta av film och serier, särskilt läskiga sådana – det kommer göra dig bättre utrustad att hantera den osäkra eller till och med läskiga tiden vi lever i nu. 

Beate Undén, beteendevetare, Rodolfo

Källor:

Scrivner, C., Johnson, J. A., Kjeldgaard-Christiansen, J., & Clasen, M. (2020). Pandemic practice: Horror fans and morbidly curious individuals are more psychologically resilient during the COVID-19 pandemic. Personality and individual differences, 168, 110397.

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.