fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Därför publicerar vi namn på byrå-vd:n

Publicerad: 1 juni 2022, 09:24

Foto: JANNE NAESS

Chefredaktör och ansvarig utgivare Yasmine Winberg förklarar beslutet att namnpublicera byrå-vd:n.

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Som ett medie anslutet till det Pressetiska systemet följer Resumé publicitetsreglerna, som finns att läsa här.

De innebär bland annat att man ska avstå från namnpublicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges.

Allmänintresset handlar inte om att tillgodose människors nyfikenhet utan vad som är relevant att berätta om ur ett samhällsperspektiv. Och graden av allmänintresse skiljer sig åt beroende på mediekanal. En namnpublicering i ett branschmedia som Resumé, i en bransch där en person är yrkesverksam, kan vara mer motiverad än en namnpublicering i en kvällstidning, exempelvis.

I det här fallet har vi valt att namnge den byrå-vd som står åtalad för sexköp, nämligen Johan Östlund på Åkestam Holst, som själv nekar till brott. Anledningarna till publicering är:

1. I sin roll som vd på Åkestam Holst är han en av byråbranschens viktigaste och tyngsta företagsledare. Tillsammans med politiker, domare och myndighetschefer räknas företagsledare som personer i ansvarsposition och därmed också makthavare.

2. Det faktum att det finns ett åtal.

3. Under den period då han enligt åtalet påstås ha köpt sex har han varit byråns kundansvariga för Talita, en organisation som arbetar förebyggande för att hjälpa kvinnor ur prostitution. 

4. De senaste åren har Åkestam Holst rönt stora framgångar med sina kampanjer för Talita, både i Sverige och internationellt. Arbetet har uppmärksammats i medier och prisats på bland annat 100-Wattaren, Guldägget, The One Show, D&AD. Framgångar som fungerat som marknadsföring för byrån och hjälpt till att stärka deras position på den kreativa kartan.

5. Man skulle kunna argumentera för att det påstådda brottets karaktär hör till den privata sfären, men med tanke på ovan punkter spelar det en roll även i vd:ns yrkesliv. Detta ökar relevansen för namnpublicering.

6. Under gårdagen avslutade byrå-vd:n sin tjänst på Åkestam Holst. Det skulle kunna ses i ljuset av att han inte längre är i maktposition. Samtidigt har han haft andra ledande positioner och därmed också inflytande i branschen, även utan just det här specifika vd-jobbet.

7. Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till i frågan om namnpublicering är om ett skeende kan skildras på ett begripligt sätt utan att ange namn. Min bedömning är att det blir svårt i det här fallet, dels därför att vd:n lämnade sin roll igår, något vi behöver skildra, dessutom är det viktigt för oss att vi som branschmedie har möjlighet att kunna rapportera om följderna av detta för en av branschens viktigaste byråer. Vi hade heller inte kunnat berätta om kopplingarna till Talita i artiklar där vi anonymiserade vd:n, eftersom vi då hade misstänktliggjort de få andra män som finns i arbetsgruppen för kampanjerna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev