Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Därför ska du inte håna knäppa förutsägelser om pandemin

Publicerad: 10 juni 2021, 12:14

Pandemin fick många att komma spådomar som senare kommit på skam. Men minns du verkligen rätt när du säger att du avfärdade förutsägelsen direkt när den kom? Veckans Beteendebanken handlar om fenomenet ”hindsight bias”.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Internet är fullt av förutsägelser om pandemins utveckling som såhär i efterhand verkar bisarra. Elon Musk menade att viruset skulle vara utrotat till april 2020, ledande Trump-supporters att ex-presidenten aldrig skulle tillåta att viruset kom till USA och det varnades om riskerna med att använda ansiktsmask. Det är lätt att klandra och håna sådana uttalanden, men sanningen är att vi inte är så bra på att sia om framtiden som vi tror. Det så kallade ”hindsight bias” uppstår när vår vetskap om hur ett händelseförlopp utvecklats påverkar vårt minne av vår egen förutsägelse. Kort sagt: ”I knew it all along”-effekten. 

Vad säger forskningen?

Ett exempel på hindsight bias kommer från ett experiment som genomfördes vid tiden kring rättegången mot OJ Simpson. Rättsprocessen löpte över ett år, mellan 1994 och 1995, och slutade ju med att han ansågs icke skyldig. I en enkät som gick ut en timme innan domen skulle komma, frågade man människor hur de trodde att den skulle falla ut. Deltagarna fick också ange hur säkra de kände sig på sin gissning. En vecka efter att domen kommit frågade man dem igen, men denna gång var frågan vad deras gissning varit innan domen kom. Vid ett tredje tillfälle ett år senare upprepades den frågan. 

Innan domen kom gissade ungefär hälften rätt, att Simpson skulle frikännas. När de däremot en vecka senare skulle återkalla sina gissningar var det ca 10 procent fler som mindes att de gissat rätt. Ett år senare, 1995, var det dubbelt så många som trodde sig ha gissat rätt. Det var alltså fler personer som minde sig ha kunnat förutsäga framtiden än som faktiskt gjorde det, och effekten blev dessutom starkare ju längre tiden gick. Deltagarna överskattade också i efterhand hur säkra de innan domen känt sig på sin gissning. 

Och vad betyder det?

Termen hindsight bias syftar på vår tendens att se händelser som mer förutsägbara än de egentligen är. I början av 2020 var det enkelt att gissa hur pandemin skulle utvecklas, men i själva verket helt omöjligt att förutse. Trots det minns vi nog alltså nu i efterhand felaktigt att vi hade en god förmåga att räkna ut vad som skulle hända. Det handlar inte bara om att vi glömmer, utan vårt minne har en systematisk bugg som gör att vi överskattar oss själva. Ett överdrivet självförtroende när det gäller att blicka in i framtiden kan göra att du tar onödigt stora risker och struntar i att vara varsam eller lyhörd på hur saker utvecklar sig. När du ska köpa en aktie, satsa på en ny relation eller anställa en ny medarbetare – betänk hindsight bias för att inte riskera att försumma eller ignorera hur saker faktiskt utvecklas. 

Beate Undén, beteendevetare, Rodolfo

Källor

McGlynn, R. P. (2000). Hindsight bias and the OJ Simpson verdict: A one-year follow-up. Journal of Social Behavior and Personality, 15(3), 293.

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.