Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Därför skänker rutiner mening till livet

Publicerad: 22 januari 2021, 08:56

I veckans Beteendebanken skriver Beaté Undén om varför vanor snarare än storslagna upplevelser skänker mening till våra liv.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Nytt år, nya vanor! Pandemiåret 2020 har inneburit att mångas vardagsrutiner totalt har omkullkastats. De goda nyheterna är att det vi saknar med våra vanor och traditioner, mer än aktiviteterna i sig, faktiskt är den tröstande upprepning de innebär. Vanor låter oss dessutom spara in på den mentala energi det annars innebär att gång på gång fatta nya, aktiva beslut. Rutiner ger inte bara en känsla av trygghet, utan även känslor av åstadkommande, njutning och helhet – känslor som är förknippade med allmänt välmående. En studie undersökte sambandet mellan rutiner och upplevelsen av mening i livet. 

Vad säger forskningen?

I den första delen av studien undersöktes om vanemänniskor upplever mer mening än andra. Deltagarna fick ta ställning till hur mycket de höll med om påståenden som ”Jag föredrar en välordnad livsstil med regelbundna tider” och ”Jag gör ungefär samma saker varje dag” . Syftet var att undersöka personernas strukturbehov. Därefter kom frågor som ”På det stora hela är mitt liv meningsfullt”, frågor om mål, betydelse och sammanhang i livet. Deltagarna fick återigen ange hur väl påståendena passade dem. Mycket riktigt korrelerade (det fanns ett samband mellan) preferens för rutin och mening i livet. 

I nästa del testade forskarna om upplevelsen av mening överlappade inte bara med preferens för vanor, utan även med faktiska rutinmässiga beteenden. Deltagarna fick sex gånger om dagen, via sina mobiler, uppmaningen att med några ord beskriva vad de gjorde exakt då och sedan på en skala ange till vilken grad aktiviteten upprepades i deras liv. När de sedan fick ange sin dåvarande upplevelse av mening visade sig att ju mer vanemässigt beteende, desto mer meningsfull var upplevelsen. Det spelade mindre roll vilket beteendet var (spela basket, onlineshoppa eller delta i ett jobbmöte) – den avgörande faktorn var om det var ett beteende som upprepades kontinuerligt i deltagarens liv. 

Och vad betyder det?

Tvärtom vad vi kanske tror, är mening alltså inte ett resultat av storslagna upplevelser utan vardagliga rutiner som hjälper oss navigera i och därmed förstå vår omgivning. Ditt nyårslöfte behöver därmed inte vara något duktigt och uppbyggligt som att börja träna för att ge omedelbara positiva effekter. Även små vanor som att alltid bädda sängen direkt på morgonen eller ta ett bad efter jobbet blir viktiga, inte minst i oroliga tider. Vi kan inte kontrollera vad som sker i livet, men vi kan skapa strukturer som ger livet en förutsägbar rytm och frigör mentalt utrymme för de viktiga besluten. 

Beate Undén, beteendevetare, Rodolfo

Källor: Heintzelman, S. J., & King, L. A. (2019). Routines and meaning in life. Personality and Social Psychology Bulletin, 45(5), 688-699.

 

 

 

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.