Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Därför skrev de ”Unboxing marketing” – årets marknadsföringsbok 2020

Publicerad: 2 november 2020, 09:58

Jacob Östbergs ”Unboxing marketing” utsågs nyligen till årets marknadsföringsbok. Nu berättar han om hur en förhoppning om mer ansvarstagande marknadsförare drev honom och medförfattarna till att skriva boken.


Katarina: Alltså du vann priset årets marknadsföringsbok 2020 med ”Unboxing Marketing”. Ni är fyra som skrivit boken men alltså shit vad kul! GRATTIS! Varför var det ni som vann?

Jacob: Tack! Det är inte helt lätt för mig att säga varför just vi vann även om juryn i sin motivering lyfter fram att vi ger flera och breda perspektiv på marknadsföring. Vad jag däremot kan uttala mig om är varför vi skrev den här boken, vilket förhoppningsvis hänger samman med varför vi vann. Vi i författarteamet har nämligen alla, i varierande grad, ett ambivalent förhållande till marknadsföring. Marknadsföringsforskarhatten skaver lite. Det är inte i alla sammanhang som den är helt bekvämt att bära. Folk tittar snett på oss… 

Man kan väl lugnt konstatera att vi sitter lite i skiten just nu, på grund av vår konsumistiska livsstil. Moder jord mår lite risigt. Här har marknadsföringen utan tvekan spelat en roll i att skapa den konsumtionskultur som vi nu lever i. Från det att marknadsorientering – kunden i centrum! – blev ett dominerande managementparadigm har företagen firat framgångar som man knappt kunde ha drömt om för några decennier sedan. Å ena sidan har detta skapat ett materiellt välstånd, men å andra sidan har det skapat en rad problem som det blir svårare och svårare att bortse från. 

Vad vi försöker göra i boken, som är ganska unikt, är att diskutera marknadsföring både som en del av problemet och som en del av lösningen.

Katarina: Att marknadsföringsforskarhatten skaver lite, det kan jag fatta. Men om jag får vara lite krass, är det inte bara ett annat sätt att försöka friskriva er från ansvar så att ni kan fortsätta lyfta statlig lön för att utbilda näringslivets lakejer på era respektive institutioner?

Jacob: Kommer du ihåg undertiteln på vår bok ”Vi är vad vi köper”? Konsumtionskulturen är här för att stanna! Det är en utgångspunkt för Unboxing Marketing också, att vi inte kommer se ett radikalt systemskifte inom överskådlig framtid eftersom det finns så starka ekonomiska och politiska intressen som vill bevara status quo. Därför måste förändring ske inom det befintliga systemet och inom detta system är marknadsföring en väldigt viktig kraft för att påverka människors beteenden. 

Vår förhoppning är därför att denna bok kan bidra till att vi framledes utbildar mer ansvarstagande marknadsförare som förstår den roll de spelar ur ett större samhällsperspektiv. Istället för att trivialisera marknadsföringen ser vi den som en nyckelfaktor i att skapa det samhälle vi vill leva i. Vi kopplar därför samman makrotendenser som globalisering, hållbarisering och polarisering med en förståelse för hur marknader, värde och konsumtionskultur skapas. 

Katarina: Det låter främst som att det här är en kursbok? Är den överhuvudtaget intressant för andra, så som Resumés läsare?  

Jacob: Boken är skriven som en kursbok men den kan helt klart också fungera som en resurs även för andra som vill få en överblick över den senaste marknadsföringsforskningen. Som forskningsfält är ämnet mycket dynamiskt och det finns gott om forskning som, likt vi gör i boken, pekar på såväl de problem som de lösningar som ryms inom funktionen marknadsföring. Detta diskuterar vi utförligt i boken med rika hänvisningar till sådant som publicerats under de senaste åren. 

Katarina: Upp till bevis nu Jacob, är du en riktig marknadsförare som också vill passa på att kränga?

Jacob: Självklart! Faktum är att vi kan erbjuda Resumés läsare ett riktigt dundererbjudande. Om man köper boken direkt från förlaget Studentlitteratur kan man just nu få den till ett specialpris om man anger koden 40832 i kassan. 

Köp boken, den kommer inte bara göra dig till en bättre marknadsförare utan också till en bättre människa!

Nyfiken på fler insikter från Jacob Östberg och bloggkollegan Katarina Graffman? Titta in här!

Katarina Graffman

doktor i antropologi

Jacob Östberg

professor i reklam och pr

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.