Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Därför vill jag starta egen byrå

Publicerad: 28 maj 2009, 08:51

I tisdags kom beskedet att Margaretha Sjöberg Boström avgick. Det är alltid trist för den det drabbar, men Informatörsföreningen söker säkert välbehövlig förnyelse. Det behövs ett helt nytt grepp på kommunikation. Vi hoppas att en ung hungrig person med en fot i nätvärlden får posten. Det skriver Linda Skugge och Fredrik Forsberg i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Linda Skugge

Linda Skugge är inte impad av den svenska kommunikationsbranschen

Margaretha, du avfärdar mig och Fredrik Forssberg utan att med ett enda ord kommentera artikelns ämne eller problematiken i stort. Du bara ”vet” att vi saknar kompetens i ämnet. Tydligen får man inte ha en åsikt i ämnet om man inte betalar medlemsavgift till din organisation. Detta bekräftar på ett övertydligt sätt att det är dags att se över organisation och metodik för omvärldsbevakningen. Vi förolämpar ingen, men är kritiska till att de som har omvärldsbevakning och kommunikation till sin yrkesuppgift inte förmår att anpassa sig till den nya verklighet som nätet har skapat. Alla organisationer har allt att vinna på att anlita professionell och verkligt kunnig kommunikationsexpertis samt kombinera detta med internets möjligheter till proaktivitet och bättre förståelse för tendenser.

Innan jag startade Vulkan.se träffade jag sällan kommunikatörer professionellt. Jag trodde naturligtvis att yrkeskåren var kunnig och driven inom sitt gebit. Tyvärr har jag tvingats att bryskt revidera min uppfattning efter jag vet inte hur många totalt intetsägande och ibland Kafkaliknande tramsmöten i ofta provocerande påkostade lokaler. Var finns idéerna? Vad vill man konkret (flumelidumfloskler räknas inte som målbild)? Och hur tänker man sig utföra arbetet och lika viktigt vad grundar man sin analys på? Givetvis finns det lysande undantag till exempel Raymond Mankowitz på McDonald’s är värd att omnämnas.

Man borde inte få kalla sig kommunikatör bara för att man har betalat till Margaretha Sjöberg Boströms organisation, klistrar in pressklipp från gammalmedier i snygga pärmar och beställer någon undersökning då och då. Det krävs mer för att leva upp till namnet. Framför allt måste man i dag seriöst tackla hur den sociala delen av webben påverkar företagens marknad, image, medarbetare, konkurrenter med mera.

Detta är ett smalt segment inom omvärldsbevakningen, men vår poäng är att detta segment förändrar makten över informationen på ett radikalt sätt och det är viktigt att företagens omvärldsbevakning anpassas till ett mer decentraliserat beslutsfattande och en helt ny informationskarta.

Fokus på detta är generellt eftersatt och förmodligen motarbetat av den rådande hierarkin. Centraliserade kommunikationsfunktioner och byråer som inte vill förlora sin privilegierade och välbetalda tillvaro förringar vikten av en modern omvärldsanalys och resultatinriktat kommunikations-arbete av egoistiska skäl på bekostnad av uppdragsgivarens nytta. Detta revirtänkande, som även Margaretha Sjöberg Boström ger uttryck för, tillhör gårdagen.

Artikeln beskrev två helt skiljda exempel från verkligheten. Ett positivt där ett modernt synsätt och hante-rande av sociala medier vänder ett
påtagligt hot till en affärsfördel. Nya kommunikationskanaler leder till nya kundgrupper. Dessutom kunde man bemästra desinformationsspridning.

Det andra exemplet beskriver en av otaliga upplevelser av ett introvert och förnekande beteende som leder till att organisationen passiviseras och som försätter bolagen i försvarsposition, vilket kostar dem enorma summor i räddningsaktioner och uteblivna intäkter.

Margaretha, du vet säkert att den bilden också är korrekt för många av kollegerna. Vore det inte bättre att lyfta frågan och höja nivån generellt i stället för att stoppa huvudet i sanden och bli arg på dem som kritiserar dåliga arbetsprestationer.

Efter varje tramsmöte med ordbajsande överbetalda kommunikatörer så kommer jag närmare att starta en egen kommunikationsbyrå. Den låga nivån på Margarethas trötta inlägg gjorde att vi har tagit ett stort steg mot just detta.

Linda Skugge
Fredrik Forssberg

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Linda Skugge

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.