Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

De som delar dina drömmar gör dig till en elitist

Publicerad: 18 november 2021, 14:24

Kan du också se ner på en människa som drömmer om att uppnå samma saker som du? I veckans Beteendebanken utforskar Rodolfos Beate Undén hur långt en gemensam strävan mot ett mål kan gå innan vänskapen övergår i konkurrens.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Hur ser du på människor med samma mål som du, som till exempel deltar i din PT-grupp eller har samma mentor som du? Alltså inte personer du tävlar med på grund av begränsade resurser, som inom idrotten eller när vi behöver löneförhandla bättre än en kollega. Utan medmänniskor som potentiellt kan stötta och peppa dig? En studie tyder på att även utanför tävlingsaktiga områden, så har vi ett ovänligt och komplicerat förhållande till dem som delar våra drömmar. 


Vad säger forskningen?

Forskarna analyserade en massa intervjuer med deltagare i Viktväktarna, både sådana som utförts individuellt och i grupp. Här hade de nämligen möjlighet att se hur den med ett ambitiöst och tydligt mål förhåller sig till andra i samma situation. I takt med att deltagarna tappade kilon, skulle de bli mer eller mindre vänliga mot de andra viktväktarna? Viktprogrammet är indelat i etapper och i det första steget rapporterade varenda deltagare att de gärna ville peppa och dela tips med andra. Senare i processen rapportera tvärtom 8 av 10 att de ogärna berättade för övriga deltagare om sina framgångsfaktorer. 

I en liknande studie anordnades i stället en stegräknartävling, med målet att nå 10.000 på en vecka. Studenterna som deltog matchades med en fiktiv partner och fick löpande information om hur många steg denne samlat ihop. De hade också möjlighet att sända varandra peppande meddelanden och tips. Kruxet här var att vissa fick en partner med matchande skäl till att vilja delta i tävlingen (hälsa alternativ utseende) medan andra fick en med den motsatta motivationen. När man frågade hur nära man kände sig sin partner och hur många ord man textat till varandra, blev kontakten svagare ju närmare man kom till att nå de 10.000 stegen. Men det här gällde bara den ena gruppen. När man hade olika skäl till att delta, och därför inte såg sin partner som en konkurrent, hade man lika mycket och stark kontakt veckan igenom.

Och vad betyder det?

Studierna visar att vi till en början ser människor som delar våra mål som vänner, men att ju mer vi avancerar och känner oss säkra på vad vi behöver göra för att nå målet, desto mer tar vi avstånd från dem. Vi slutar ge både moraliskt och praktiskt stöd och isolerar oss i stället. Trots att till exempel alla viktväktare mycket väl kunde nå sin drömvikt och alltså inte tävlade om samma resurser, så verkar vi i sådana här situationer bemöta andra deltagare som konkurrenter. Det här tillbakadragandet kan till och med göra att vi slutar delta i ett socialt nätverk eller program. I förlängningen kan det här irrationella beteendet alltså göra att vi inte bara sabbar för personer som skulle behöva vår uppmuntran, utan själva inte heller når mållinjen vi satt upp. 

Beate Undén, beteendevetare Rodolfo

Källor 

Huang, S. C., Broniarczyk, S. M., Zhang, Y., & Beruchashvili, M. (2015). From close to distant: The dynamics of interpersonal relationships in shared goal pursuit. Journal of Consumer Research, 41(5), 1252-1266.

 

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.