Opinion
Andreas Rågsjö Thorell: Dela inte det här på ChatGPT!
Nyligen skapade ett antal anställda på en global techjätte stor uppmärksamhet när de delade hemligstämplat information via ChatGPT. I ett blogginlägg berättar Erik Boltjes och Karin Bäcklund om vad du absolut inte ska dela på chatbotten.
Publicerad: 7 juni 2023, 08:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Vi fortsätter på temat AI eftersom det uppenbarligen intresserar många. I förra veckans nyhetsbrev var den näst mest klickade länken en artikel på Mashable.com om vad man INTE ska dela på ChatGPT.
Det var inte så länge sedan som några av Samsungs medarbetare som råkade dela hemligstämplad information med ChatGPT, vilket uppmärksammats av media. Och ju fler som börjar testa generativ AI, desto större risk är det såklart att någon råkar, eller inte tänker på, ladda upp känslig information i chatbotten.
Vi skrev i förra veckans blogginlägg om vad man behöver tänka på som kommunikatör vad gäller hur man använder AI, och det här är såklart också en viktig fråga att tänka på och något som bör kommuniceras internt.
Som anställd måste man alltid vara försiktig med vilken information man delar online, och även om man tänker att generativ AI som till exempel ChatGPT känns som en privat chatt så är det naturligtvis inte det. En kontrollfråga att ställa sig själv är – skulle du lägga upp det här på en webbsida? Är svaret nej, så ska du inte heller inte dela informationen med ChatGPT.
Här är några saker du definitivt inte ska dela i AI-tjänster:
1) Konfidentiell information: Det inkluderar all information som företaget anser vara konfidentiell, till exempel affärsstrategier, interna dokument, kundinformation och detaljer om kommande projekt eller produkter.
2) Personlig information: Dela inte personlig information om dig själv, kollegor, kunder eller någon annan. Det inkluderar personnummer, kreditkortsnummer, lösenord och andra personliga detaljer.
3) Internkommunikation: Du bör såklart inte dela intern e-post, mötesanteckningar, eller annan internkommunikation utanför företaget.
4) Företagskänslig information: Dela inte information som kan vara skadlig för företaget, varumärket, kunder, eller medarbetare. Det inkluderar negativa åsikter om företaget, produkter eller ledning.
5) Insiderinformation: Om företaget är börsnoterat, får du inte dela information som kan påverka aktiekursen och som ännu inte har offentliggjorts. Att dela insiderinformation är olagligt och kan resultera i straffrättsliga påföljder.
Har ni ingen policy för hur medarbetare bör kommunicera online så är det kanske dags att börja fundera på det nu!
Det här inlägget baseras på ett av nyhetsbrevets Det här har hänt på Internets innehåll. Du kan läsa hela veckans nyhetsbrev som innehåller en massa internetnyheter här och om du vill prenumerera på nyhetsbrevet för att få ännu fler nyheter direkt till inkorgen.
// Erik Boltjes & Karin Bäcklund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Andreas Rågsjö Thorell