Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Den dolda kostnaden för hemarbetet

Publicerad: 1 oktober 2020, 08:07

Covid 19-pandemin har lett till att fler arbetar hemma. Många företag kommunicerar att detta ska fortsätta även när vi är tillbaka i ”normalläge” men det finns en risk att man förbiser den sociala kostnad som hemarbete kan medföra, skriver Peter Johansson, vd DPJ workspace.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Digitala verktyg och modern mötesteknik har gjort att många haft möjlighet att arbeta under pandemin. Flera företag och organisationer menar att erfarenheterna från den här tiden är så positiva att hemarbete kan bli det normala även framöver. Medarbetarna förväntas helt eller delvis sköta sitt jobb från det nyinrättade hemmakontoret.

Utan att det sägs rakt ut ses hemarbete i vissa fall som en chans att spara pengar. 

Om fler arbetar hemifrån behövs inte lika stora kontorsytor. Hyreskontrakt kan sägas upp eller omförhandlas. Servicepersonal på kontoren kan i vissa fall också dras ned eller tas bort. 

För många medarbetare är det samtidigt bekvämt att kunna arbeta hemifrån. Det så kallade livspusslet med barn, olika aktiveter och annat kanske blir lättare. Det finns även möjligheter att spara resekostnader och slippa tidsspill på vägen till och från kontoret. 

Ett win-win för alla inblandade?

Eller kanske inte. Kostnaderna för att låta medarbetarna fortsätta arbeta hemifrån kan bli betydligt högre än vi tror. Det handlar om sociala konsekvenser som liknar det som sker vid arbetslöshet. Det sociala småsnacket och umgänget vid kaffeapparaten eller över lunchen uteblir. Den kreativitet som utvecklas i möten, ofta spontant och oväntat, får inte samma utrymme. Framför allt påverkar det skapande arbete som på byråer.

Många mår sämre av att sitta hemma hela dagarna. Självklart kan vi röra oss fysiskt på andra sätt, men det är alltid en tröskel när det inte är nödvändigt. Att hävda att ”det är bara att ta sig i kragen” visar på låg förståelse för hur människor fungerar. Vi behöver känna att vi har en uppgift och ett syfte med det vi gör.

Som sociala varelser behöver vi också träffas. Att enbart umgås med familjemedlemmar hela dagarna kan hämna vår utveckling och även bli en påfrestning. För de som inte lever med familj eller partner, kan samvaron på jobbet vara särskilt viktig. 

Jobbet innebär dessutom en personlig resa där vi lär oss nya saker och utmanas - det som brukar kallas karriärutveckling. Det är i möten med andra som våra personliga egenskaper och talanger framträder. Om vi aldrig möts får vi därför svårare att växa in i vår yrkesroll. 

Hemmaarbete kan på så sätt innebära att individen både riskerar att må sämre och stanna upp i sin utveckling – precis som vid arbetslöshet. 

I en svår ekonomisk situation är det naturligt att många företag vill ta tillvara de möjligheter som finns i att minska kostnaderna. Att se på kontoret som potentiell besparing kan vid första anblicken tyckas enkelt. Risken är att det på sikt blir betydligt dyrare för alla inblandade.

Peter Johansson, vd DPJ workspace

 

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.