Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Den högst oväntade källan till vardagsglädje

Publicerad: 23 september 2021, 09:36

Många av oss är rädda för att prata med främlingar. ”Vad ska vi säga?”. I veckans beteendebank tittar Rodolfos Beate Undén på forskning som visar att personer som utmanar rädslan kan belönas med stor njutning.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Många av oss har uppfostrats att se främlingar som läskiga, kanske till och med farliga. Åtminstone tycker vi nog att det är rätt stelt och obehagligt att inleda en konversation med en person vi inte känner. När man frågar människor vad de förväntar sig av att snacka med till exempel en okänd medpassagerare på tunnelbanan, tror de flesta att deras resa skulle bli betydligt sämre än om de fått vara själva. Stämmer det?

Vad säger forskningen?

Personer som skulle beställa sitt morgonkaffe på ett café ombads att småprata lite med baristan. Forskarnas hypotes var att genom att interagera med personen bakom kassan, och därigenom behandla denne som en människa av kött och blod snarare än en servicemaskin, skulle deras allmänna trivsel och känsla av samhällsgemenskap öka. De fick rätt i sin hypotes. Men det goda humöret spillde dessutom över på deltagarnas uppfattning om cafét i sig.  

I en annan studie ombads människor att inleda konversationer med just en medresenär på tunnelbanan. Många oroade sig för att det skulle vara svårt att starta samtalet, att främlingen skulle tycka att de trängde sig på eller kanske inte ens svara dem, och att de själva skulle vantrivas med situationen. Tvärtemot vad de förväntat sig, rapporterade människor att deras pendling känts mer positiv och njutbar än gruppen som inte behövt prata med någon. Konversationerna varade dessutom i snitt femton minuter och oavsett personlighetstyp gillade deltagarna den de pratat med. Inte en enda deltagare blev heller avvisad av sin samtalspartner. 

 

Och vad betyder det?

Det verkar komma som en chock för oss att okända människor kan vara intressanta att prata med. Så om det är så trevligt, och dessutom bra för oss, varför gör vi det så sällan? Svaret har säkert att göra med den svenska kulturen och delvis också budskap om ”stranger danger”, vilka så klart ibland kan vara lämpliga. Men vi verkar också ha en grundmurad misstro mot att vi faktiskt skulle kunna gilla den främmande personen och vice versa. Forskningen konstaterar att vi har överdrivet dåligt självförtroende i mötet med okända människor och generellt tror att vi gillar främlingar mer än vad de gillar oss. Det här missförståndet gör att vi undviker interaktioner som både skulle kunna ge oss tillfällig vardagsglädje och långsiktiga nya relationer till både affärskontakter och romantiska partners. 

Beate Undén, beteendevetare Rodolfo

Källor 

Sandstrom, G. M., & Boothby, E. J. (2021). Why do people avoid talking to strangers? A mini meta-analysis of predicted fears and actual experiences talking to a stranger. Self and Identity, 20(1), 47-71.

 

 

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.