Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Den vetenskapliga anledningen till att inte kolla bebisens kön

Publicerad: 15 april 2021, 09:45

Foto: Unsplash

Vilket beteende gör oss mer tillfredsställda, säkerhet och förståelse eller mer spänning i vardagen? Den frågan reder beteendevetaren Beate Undén ut i veckans Beteendebank.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Vi människor är naturligt nyfikna och tenderar att försöka förstå såväl orsaken bakom det vi upplever som vad det kan leda till i framtiden. Samtidigt finns en romantisk tanke om att lite mysterium och ovisshet höjer livskvaliteten. Vi läser deckare, planterar frön utan att veta vad och hur mycket som kommer gro och väljer att inte få veta könet på bebisen i magen, allt för att förhöja eller dra ut på graden av ovisshet. Så vilket beteende gör oss mer tillfredsställda, säkerhet och förståelse eller mer spänning i vardagen?

Vad säger forskningen?
För att undersöka detta tog sig några forskare till ett universitetsbibliotek. Med sig hade de två sorters kort. Båda korten hade en stor smiley och en 1-dollarssedel fastlimmade på dem. På korten var avsändaren The Smile Society – We like to promote random acts of kindness! Have a nice day! På hälften av korten fanns dessutom meningarna ”Who are we?” och ”Why do we do this?” med som en inramning, för att förtydliga för mottagaren och skapa mindre mysterium och förvirring kring den slumpartade gåvan. Några minuter efter att biblioteksbesökarna fått sina respektive kort fick de frågor om sitt humör, mer bestämt hur positiva eller negativa de kände sig just då på en skala. Resultatet visade att de som fått det mer förvirrande kortet, utan den förtydligande inramningen, var på bättre humör än de i den andra gruppen. Känslan av mysterium verkade alltså förlänga njutningen som gåvan skapat. 

I en annan studie testade forskarna att visa deltagare en feel-good film som baserades på en verklig händelse. Efter filmen fick deltagarna läsa två olika berättelser om vad som hänt med huvudpersonen efter filmens slut. Bara i den ena gruppen fick man veta vilken historia som var sann. När man på samma sätt efter en stund ställde frågor om humör visade det sig att gruppen som inte fått veta vad som hände efteråt kände sig mer positiva. 

Och vad betyder det?
Att efter en positiv händelse uppleva ovisshet förlänger alltså njutningen den ger. Studierna visade dock även att människor generellt är omedvetna om den här effekten. När man frågade deltagarna i osäkerhets-grupperna om de skulle vilja veta till exempel vad som hände efter filmens slut svarade de generellt ”ja”. Att osäkerhet ökar njutning verkar kanske konstigt, eftersom det oftast associeras med ångest. Vi är evolutionärt programmerade att reducera ovisshet för att känna oss trygga. Men när det gäller positiva händelser, som i experimenten, har det tyvärr en omvänd effekt på vår njutning. Nästa gång du ger någon en oväntad gåva och de frågar varför – prova att bara le mystiskt och tillåt dem sväva i ovisshet. Vår inbyggda drivkraft att hitta svar och orsaker gör oss ofta en björntjänst genom att döda magin. 

Källor
Wilson, T. D., Centerbar, D. B., Kermer, D. A., & Gilbert, D. T. (2005). The pleasures of uncertainty: prolonging positive moods in ways people do not anticipate. Journal of personality and social psychology, 88(1), 5.

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.