Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Det är omöjligt att testa sig till framgångsrik reklam

Publicerad: 2 juli 2021, 07:53

Kantar påstår att de på förhand kan ta reda på om en reklamfilm kommer bli framgångsrik. Om det vore så enkelt skulle vi snart kunna lösa klimatfrågan, få hela världen att motionera och varenda globetrotter att sluta flyga, det skriver Katarina Graffman och Jacob Östberg.


Katarina: Åh, mitt favoritord FRAMTIDSSÄKRA dök upp i en sponsrad artikel här på Resumé! Och i sammanhanget: FRAMTIDSSÄKRA REKLAM! Det är Kantar som som säger att de på förhand kan ta reda på om en reklam kommer att lyckas. Vad bra! Reklamtrötthet blir ett minne blott för om Kantar kan berätta innan vilken reklam som kommer att lyckas så slipper vi väl all reklam som ingen i alla fall gillar och som inte funkar? Det tar bara en kvart att testa! Fan vad bra! 

Jacob: Jag blev så in i själen glad när jag läste den sponsrade artikeln. Först trodde jag att det bara var snickesnack och var lite skeptisk. Men sen såg jag att de kombinerar ”Big data och AI med en djup förståelse för mänskligt beteende” och då vände allt. För det här är ju inte bara buzzwords utan det är ju vetenskapligt och vederhäftigt på alla sätt och vis. På riktigt liksom. 

Och varför blev jag så glad då? Jo, för att nu har Kantar knäckt koden för hur man på förhand kan ta reda på om reklam kommer att lyckas. Om vi flyttar bort detta från den kommersiella sfären så handlar det om att de har hittat ett säkert sätt att ta reda på om en informationskampanj kommer att leda till beteendeförändringar. För det är ju vad en lyckad reklamkampanj gör. 

Så om svenska myndigheter – nej för fan, tänk stort nu, låt oss satsa på globala organisationer som WHO, WWF och IPCC – köper in tjänsterna från Kantar så kan de se till att de informerar på ett sådant sätt att beteendeförändringar äger rum. Vips så har vi löst såväl framtida hälsoproblem som hela planetens välmående. Lite framtidssäkrad kommunikation så får vi alla att vaccinera sig, börja motionera, återvinna, minska sitt köttätande, sluta flyga, you name it! 

Då skulle inte bara den framtida reklamen vara framtidssäkrad utan hela jäkla planeten! Framtiden blir framtidssäkrad.

Katarina: Lugna ner dig nu! Om vi håller oss till det här med reklam så funderar jag på om vi kanske inte får en ÄNNU större reklamtrötthet, för säg mig om jag har fel, du professor i reklam, det är väl inte förtestad reklam som vare sig är den som gillas mest eller som får fetast effekt?

Förresten sa en sen länge etablerad reklammakare till mig häromdagen att han blir galen på att ALLT ska mätas och effekttestas idag. Att det finns en sådan enorm ängslighet. Och att det sen klagas på att det inte finns någon kreativ reklam…

Jacob: Det är förstås inte helt uppåt väggarna att testa reklam för att se att målgruppen uppfattar budskapet, att man valt rätt manér, osv. I många fall kan det vara högst rimligt, men talar vi om reklam som faktiskt sätter avtryck, som är kreativ på ett nydanande vis, då finns det nog en avsevärd risk att dylik framtidssäkring blir en hämsko och att vi för sista gången har fått se något i reklamväg som faktiskt får oss att reagera emotionellt. 

Katarina: Sista frågan Jacob, är den här sponsrade artikeln framtidssäkrad?

Jacob: Nja, där får jag nog dessvärre svara nej. Fantasin om att kunna detaljstyra exakt hur folk ska bete sig har vi sett förr. I det här gamla blogginlägget diskuterar vi dels orimligheten i fantasierna och dels de otäcka konsekvenserna som skulle uppstå om det faktiskt fungerade.

 

Katarina Graffman

doktor i antropologi

Jacob Östberg

professor i reklam och pr

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.