Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Det här tar vi med oss till 2017”

Publicerad: 20 december 2016, 10:18

Fredrik Wass är opinionsbildare i Resumé.

2016 var året då den perfekta stormen uppstod i skärningen mellan digitaliseringens förlorare, it-jättarnas algoritmer och de traditionella mediernas misslyckande, skriver Fredrik Wass på Sveriges Tidskrifter.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterFredrik Wass

De kommer inte tro mig om jag inte skriver ner det. Så tänker jag om året 2016. Samtidigt inser jag att "världen faller"–känslan är lika verklig eller overklig som populisternas verklighetsbild, men av olika orsaker. Det här var året då den perfekta stormen uppstod i skärningen mellan digitaliseringens förlorare, it-jättarnas algoritmer och de traditionella mediernas misslyckande.

I mitt flöde har jag sett välutbildade branschmänniskor höja kritiska röster mot att ens ha granskande medier, framför allt när medierna granskar saker de själv gillar. På andra mer nyanserade håll lyfts tankar om att hela det demo­kratiska samhället kanske bara är en parantes i den mänskliga historien. Det värsta av allt är att Pewdiepie dessutom har hotat att stänga ner sin Youtubekanal.

Finns det ens något bra att ta med sig in i 2017 eller blir det ytterligare ett år med bortsprängda kroppsdelar hos barn i krig, alltmer skarpa gränser mellan filterbubblorna och en ännu starkare polarisering mellan oss människor? Som vanligt är nog svaret både och.

Äntligen är samhällsdebatten i gång om de sociala mediernas påverkan på både våra relationer och samhällsopinionen, och det finns också en välbehövlig diskussion om mediernas ansvar att inte falla för populisternas utspel. Äntligen ökar även betalningsviljan för innehåll på nätet och ett nytt mediestöd som tar hänsyn till den digitala världen har presenterats.

Äntligen upptäckte också hela 50 byråer i Stockholm att de ville påverka mångfalden i sin egen bransch genom att ta in sommarjobbare från förorten via Stockholm Open. Och äntligen uppmärksammas jämställdhetsfrågorna på bred front i nästan alla branscher, vilket i sin tur leder till starka motrörelser från de mest mörka av manlighetens skrymslen. Trump är ett exempel.

Under 2017 hoppas jag på fler initiativ som #jagärhär i syfte att motverka en destruktiv samhällsutveckling, att alla vi som på olika sätt jobbar med kommunikation tar ett större ansvar och att vi funderar på vilken roll vi ska spela i det som pågår. Våra privilegier blir så skämmiga att ha om vi inte samtidigt utnyttjar det till något smart och bra för alla.

Fredrik Wass
Omvärldsbevakare, Sveriges Tidskrifter

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.