söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Det kan svenska byråbranschen lära av Barbenheimer”

Att utmana, samarbeta och ge varandra draghjälp är inte så dumt. Carin Roeraade, kreativ strateg på Story Relations skickar, inspirerad av sommarens storfilms-duell, tre tips till svenska byråbranschen.

Publicerad: 9 augusti 2023, 05:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carin Roeraade är kreativ strateg och mediespecialist på Story Relations.

Foto: Press


Ämnen i artikeln:

Story RelationsMarknadsföringMediebranschen

Sommarens två storfilmer, Barbie och Oppenheimer hade premiär samma helg. Varför?

Svaret på den frågan handlar om konkurrens och intern branschpolitik. Christopher Nolan, regissör av Oppenheimer, som gavs ut av studion Universal, har tidigare under många år varit knuten till Warner Bros, som i sin tur är studion som gav ut Barbie.

Christopher Nolan gick från Warner Bros, för att han var missnöjd med att filmjätten valde att lägga ut sina filmer på streamingjätten HBO Max. Ett beslut som Nolan inte alls gillade och var öppen med i sin kritik.

Efter mycket flirtande från Universal gick han över dit för att ge ut sin nya storfilm Oppenheimer.

Premiären för Oppenheimer planerades till den 21 juli. En helg som i filmbranschen kallas för “Nolans weekend” då han är känd för att alltid vilja lägga sina premiärer exakt den helgen. Något Warner Bros givetvis visste om.

I år dök dock även Barbie upp, från just Warner Bros, på premiär-schemat samma datum. En slump? Knappast.

Snarare en pik, en kastad handske i en duell, en bransch-politisk blinkning.

Resultatet är uppmuntrande

Oavsett intention – dubbelbokningen gynnade alla. Båda filmerna är succéer med en enorm publik och “Barbenheimer” är en internet-hajp som gynnat marknadsföringen.

Skådespelarna, som ryktas bli Oscars-nominerade, skämtar om duellen – Cillian Murphy, huvudrollen i Oppenheimer svarade i en intervju att han är öppen för att spela Ken i en Barbie-uppföljare och Ryan Gosling från Barbie uppmuntrade folk att först se Barbie till frukost, Oppenheimer till lunch och sedan Barbie igen som efterrätt.

Så, alla vann – Universal, Warner Bros, Christopher Nolan, Greta Gerwig (regissören av Barbie som krossat miljard-intäkt-gränsen och därmed ett glastak för kvinnliga regissörer), skådespelarna, biograferna, biopubliken och antagligen även kommande storfilmer. Legendariska regissören Francis Ford Coppola har kallat Barbenheimer för “en vinst för filmskapande”.

Undantaget är kritiken från Japan, gällande den gemensamma marknadsföring där filmernas SoMe-ansvariga lekt med mash-up-memes, vilket den japanska publiken funnit okänsligt, något Resumé skrivit om i denna artikel.

Så kan byråbranschen inspireras och bli bättre av Barbenheimer

Utmana varandra

Lite hälsosam tävlingsanda har ingen dött av. Visst tävlar vi redan – men bara i de officiella tävlingarna där bidrag skickas in och vi knappt har någon verklig kontakt med varandra överhuvudtaget förutom en skål på tävlingsmiddagen eller några genomtänkta ord över ett jurybord. Tänk om vi faktiskt utmanade varandra på riktigt. “Planerar ni en julkampanj kring hemma-semester? Vi med! Låt bästa byrå vinna!” Och så pushar vi varandra framåt.

Samarbeta

Vi kämpar ofta om samma kunder, samma uppdrag och samma talanger. Men smarta samarbeten, “collabs” gärna branschöverskridande, är bevisat framgångsrikt. Kanske har vi kunder som borde samarbeta? Events som skulle kunna kopplas ihop? Talanger som skulle kunna lära av varandra?

Om vi pratade mer med varandra och delade erfarenheter, utmaningar och till och med idéer (ibland…) skulle vi kunna ge varandra och våra projekt draghjälp, hajp och i förlängningen nöjdare kunder i båda läger.

Var sociala och våga skämta över byrågränserna

Den mest likeade företagstweeten i Twitter, numera X, historia kommer från Burger King där de skämtar med McDonalds. När såg du senast en svensk byrå som kommenterade eller likeade en annan byrås inlägg på sociala medier? Eller, kors i taket, vågade skämta med en annan byrå? Jag kan ärligt talat inte minnas att jag någonsin sett det.

Vi måste ju inte nödvändigtvis låtsas som att andra byråer inte finns och smyg-scrolla runt på deras instagramprofiler och hemsidor. Vi kan ju säga hej.

Carin Roeraade, Kreativ strateg och mediespecialist på Story Relations.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev