Opinion
Det vita snuset är ett svek mot våra unga
Snusandet växer snabbt bland Sveriges unga – och orsaken är den oreglerade marknadsföringen. Reklambranschen behöver ta sitt ansvar och stoppa sveket mot våra unga, skriver Edit Künstlicher, vd för editK och styrelseledamot i Svenska PR-företagen.
Publicerad: 4 maj 2022, 09:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Janerik Henriksson/TT / Press
De senaste åren har bruket av så kallat vitt snus ökat kraftigt i Sverige. En färsk undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att 19 procent av alla flickor i årskurs 9 någon gång har provat vitt snus, och 17 procent av pojkarna.
Vitt snus är starkt beroendeframkallande trots att det är tobaksfritt men det innehåller ofta mer nikotin än det vanliga bruna snuset. Nikotin är skadligt i sig och kan bland annat orsaka högt blodtryck och ökad risk för diabetes typ 2. Vid en graviditet kan nikotin skada fostret. Men det finns också en stor risk att de som använder vitt snus går vidare till tobak.
Resumé avslöjade nyligen i en granskning hur tobaksbolagen genom aggressiv marknadsföring har flerdubblat sin försäljning av vitt snus på bara några år.
LÄS MER: Vilda västern bland snusbolagen – barn följer profiler som gör reklam för vitt snus
Såväl produkter som kampanjer är tydligt riktade mot unga kvinnor. Snuset säljs i snygga förpackningar som påminner om skönhetsprodukter. Det beskrivs som fräscht och uppfriskande med smaker som ”frosted apple” och ”ruby berry”.
I reklamen jobbar tobaksbolagen hårt för att göra produkten cool bland unga. Det finns en tydlig strategi med samarbeten med influencers inom mode, musik, hbtqi och sport. Dessa influencers har hundratusentals minderåriga följare som tar del av sponsrade samarbeten och produktplaceringar.
Det som pågår är inget annat än nikotinwashing. Dagens tobakslag lämnar öppet mål för denna marknadsföring – ett hål som skadar en hel generation unga.
Ett nytt lagförslag finns om att 18-årsgräns ska införas för köp av vitt snus, varningstexter ska placeras på produkterna och reklam i tv och radio ska stoppas. Det ska också bli olagligt att rikta reklamen till personer yngre än 25 år.
Allt detta borde vara självklarheter, men det kommer inte att räcka. Det kommer fortfarande att finnas kryphål för tobaksbolagen att nyttja.
Vi som arbetar med marknadsföring måste ta vårt ansvar. Bara för att något kan göras betyder det inte att vi ska göra det. Det gäller både för influencers som finansierar sin livsstil genom att lura in unga människor i ett beroende och för de byråer som väljer att ta fram dessa kampanjer. De tjänar pengar på bekostnad av hälsan hos en hel generation unga tjejer och killar.
Vi behöver ha samma marknadsföringsregler för det vita snuset som för det bruna snuset, spel och alkohol. Men vi behöver också ställa krav på influencers att hålla en högre standard för vad de tackar ja till. En influencer måste ta ansvar för sin målgrupp.
Stora varumärken pumpar i dag in pengar till influencers som med andra handen marknadsför tobaksbolag till minderåriga. Vi kan inte bara titta på siffrorna, utan behöver också se de mjuka värdena när vi köper samarbeten. Vilka värden står influencern för? Är det något vi vill förknippas med?
Den dagen influencers tappar affärer för att de samarbetar med tobaksbolag – då kommer de att tacka nej. Det är upp till oss alla att bryta kedjan. Vi måste bestämma oss – vill vi fortsätta att lämna unga i sticket?
Edit Künstlicher, grundare editK och Influencers Agency samt styrelseledamot i Svenska PR-företagen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.