Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Du är stark när du på riktigt vågar vara svag

Publicerad: 22 mars 2021, 14:12

Arash Gilan, vd Viva Media

En obotlig neurologisk sjukdom fick Viva Medias vd Arash Gilan att krascha totalt. Det var först i misslyckandet och lidandet som han insåg vilken typ av ledare han vill vara. ”Jag tappade självförtroendet och tvivlade på mig själv. Jag valde då att ge upp, inte på livet utan prestigen, och bejaka den inre rösten.” skriver han i en krönika.


Ämnen i artikeln:

#baramänniskaLedarskap

Väckarklockan ringer vid 04:50, dags att gå upp och göra en vitaminrik smoothie med extra mycket selleri, sen yoga i en timme. Efter det lite nyhetsläsning innan gymmet där det kombineras pumpande av kropp och pumpande av huvudet med de senaste motivationspoddarna. Klockan 07:30 öppnas datorn på jobbet för att få det där försprånget på dagen innan alla andra har kommit in till kontoret. Det där skulle kunna beskriva min morgon, i ett hypotetiskt drömscenario, men i ärlighetens namn är verkligheten långt därifrån.

Vi matas konstant med idealbilden av en vad en chef är, och får tips på hur man ska vara och leva för den att bli den ”perfekta” drömchefen. Och ska jag vara ärlig så var det exakt det jag eftersträvade tills min värld föll samman sommaren 2019. Jag tackade ja till ett vd-jobb knappt 27 år gammal, köpte mig en massa kostymer, lyssnade på diverse livscoacher, skaffade mig ett snyggt kontor och försökte vara den ultimata chefen som alla älskar. Åren gick, jag fick utmärkelser och mycket gick min väg, ytan var polerad men något gnisslade. Något saknades och jag var för feg för att söka inåt och utforska vad det var som kändes fel. Jag var så gott som på toppen av karriären med en fin byrå, bästsäljande böcker, uppskattad föreläsare och en populär podd då min kropp slutade att fungera.

LÄS MER: Fredrik Jerlov: Sex misstag som gjorde att min byråsatsning aldrig lyfte 

Senvintern 2019 började jag tappa förmågan att kontrollera min överkropp. Plötsligt kunde jag inte svälja ordentligt och förmågan att tala försvann till och från. Efter mycket ångest, oro och otaliga undersökningar så visade det sig sommaren 2019 att jag hade fått den ovanliga och obotliga neurologisk sjukdomen Myastenia Gravis (MG). Jag berättade om detta i en öppenhjärtlig intervju i tidningen Chef januari 2020. Det var helt surrealistisk att den gåva som jag såg som min största tillgång, mitt tal, plötsligt togs ifrån mig. Jag sluddrade och fick inte fram hela meningar – hur i all sin dar skulle jag nu kunna leda ett företag, podda eller hålla i en föreläsning? Det kändes som att mitt liv kraschade samtidigt som jag skulle kämpa mot en stundtals livsfarlig sjukdom. Hur tog jag hand om det hela? Jag körde kort och gott strutsmetoden. Jag fick medicin som funkade, berättade inte för någon förutom familjen om sjukdomen, och körde på som vanligt. I mina försök att hålla fasaden uppe började jag övermedicinera för att kunna fortsätta som vanligt. Det visade sig vara en korkad idé. Jag kraschade totalt. Mitt tillstånd blev allvarligt och jag blev inlagd på sjukhus. Jag minns en natt på intensiven, med otaliga slangar i mig då jag tänkte – ska livet sluta så här? 

Lyckligtvis så tog jag mig genom helvetet tack vare all kärlek från familj, vänner och kolleger. Den resan som startades sen var ett själsligt uppvaknande där jag började utforska den människa, make, pappa, vän och ledare jag verkligen vill vara, och inte den jag tidigare trodde att folk ville ha. Jag ska vara ärlig med att de månader jag var sjukskriven var ett elände att gå igenom. Färgerna försvann och jag kunde knappt minnas hur det var att må bra. Det var en kamp och ett lidande som stundtals skördade sina tårar. Jag tappade självförtroendet och tvivlade på mig själv. Jag valde då att ge upp, inte på livet utan prestigen, och bejaka den inre rösten. Lidandet och ensamheten fanns där konstant och antingen flyr man från det eller så möter man det. Ingen söker lidandet, men det är faktiskt en fantastisk lärare om vi vill. Att utveckla en balanserad relation till smärta, misslyckanden och lidanden har visat sig vara en enorm superkraft.

LÄS MER: Jobbstressen blev Peters död

Som ledare förväntas man vara stark och framgångsrik. Man ska visa hur allt går bra och dölja svagheterna. Lidande ska man helst inte nämna, utan det gäller att stå stark och vara ett exempel att följa. Egentligen är allt detta ett symptom för vår samtid, en ytlig fasad som ska gillas och delas. En artificiell värld som ytterst få, om ens någon, kan känna igen sig i. Sanningen är dock att vi alla är svaga, vi alla bär på lidande och smärta och ju mer svag du kan vara som människa desto starkare är du. Inte tvärtom. Liksom allt som INTE kan digitaliseras ökar i värde i en värld där allting digitaliseras, så ökar värdet av det mänskliga, det icke artificiellt icke perfekta. När robotarna tar över kommer vi söka efter det autentiska, och mer än någonsin kommer då frågan vi chefer ställer oss vara: Hur äkta är jag som ledare? Människan är långt mer än en vinstmaskin eller något som bara ska producera för att ha ett värde. Människan har ett värde bara genom att vara vid liv, att finnas, att tänka. Tanken är kanske banal för vissa men för mig som människa, och medmänniska så är det en fundamental insikt som för alltid har förändrat mitt liv. Se människan för det den är, och inte för det den kan ge dig. För inuti varje människa finns en outforskad potential, som är varje ledares uppgift att få fram. 

Som vd för en av de största byråerna är det lätt hänt att man hamnar i det polerade och ofta ytliga medievärlden där allt ska va tillrättalagt. Men min erfarenhet har lärt mig att det är precis tvärtom. Jag vill med denna resa utforska svagheten och låta den reflektera min styrka, inte kompromettera den. Kroppsligt börjar jag komma tillbaka men själsligt har min resa bara börjat. 

Haka gärna på och våga vara svag - för det är då du är stark på riktigt.

Arash Gilan är VD och medgrundare av Viva Media som är en fullservicebyrå inom marknadsföring. Han driver även VD-podden och skriver böcker där den senaste heter Apparnas Planet – människans roll i en digital värld. 

 

Ämnen i artikeln:

#baramänniskaLedarskap

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.