Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Du har en sajt och Google Analytics: Det här måste du vara medveten om

Publicerad: 10 april 2019, 08:11

Per Pettersson är seniorkonsult inom SEO på Curamando.

Curamandos seniorkonsult Per Pettersson pekar på problematiken med enkla kom-igång-själv-lösningar inom sökordsoptimering och pekar ut ett par bovar i havet av datapunkter.


Ämnen i artikeln:

OpinionSEO

Det blir ingen debattartikel lika mycket som att det blir en uppmaning, ett digitalt pekfinger och samtidigt en önskan om kunskap som måste sitta på plats hos alla sajtägare och webbansvariga. Som konsult inom digital marknadsföring, närmare bestämt inom
sökmotoroptimering och webbanalys, snubblar man in i spännande projekt där utmaningarna och förutsättningarna kan variera från högt till lågt. Men man snubblar allt som oftast in i ett par återkommande diskussioner med mindre företag och varumärken som precis har börjat på sin digitala resa och satsning. Om jag tillåts att komma till tals med mitt digitala pekfinger höjt så är det bara att spänna fast dig vid kontorsstolen och börja sörpla lite kaffe, för nu kör vi igång.

Du har troligtvis gjort det omöjligt att samla insikter baserat på data
Du har haft sönder möjligheten att se och agera på korrekt data. Men det beror också på att marknaden ser ut som den gör. Tekniska lösningar är gratis och enkla att använda där förespråkare (nu känner jag mig skyldig) kan stå på en konferensscen eller i en föreläsningssal och mässa kring hur enkelt det är att komma igång med webbanalys. Alla kan göra det. Alla borde göra det.

Alla borde inte göra det.

Det finns hundratals, om inte tusentals, sätt att förstöra data på. Men det är inte ditt eget fel, utan vårt som konsultkollektiv. Vi glada webbanalytiker som vill att alla ska in och pilla runt med attribution, exportera data till pivottabeller och arbeta mot KPI:er.

Du har minskat trafiken från sökmotorer och inte meddelat kollegorna eller
konsulterna
Där sitter vi ute hos kund och sliter oss i håret. Varför har trafiken från det organiska söket (inte betald trafik som t.ex. Google Ads) helt plötsligt börjat avta? Här sitter vi med våra grandiosa planer, strategier och tittar frenetiskt på hur positioner i sökresultaten hoppar upp och ner. Google Analytics har (på property-nivå) möjligheten att exkludera varumärkessökningar från att attribueras till organiskt sök. Om vi skriver in vårt varumärke i exkluderingslistan kommer alla som googlar "Curamando" och sedan klickar på vår sajt i sökresultatet att attribueras som direkttrafik. Hoppsan.

Anledningen är dock väldigt logisk. Om någon googlar efter företagsnamnet så har de interagerat med oss på något sätt vid ett tidigare tillfälle, eller kanske gått förbi någon reklamskylt eller hört jingeln på radio. Det finns en intention att komma till just vår sajt, vilket vi då inte bör attribuera till sökmotorerna. Men se till att alla vet om den eventuella justeringen, framförallt om man marknadsför sig hårt med hjälp av det organiska söket.

Du har skapat årets bästa kampanj men kommer aldrig att få veta det
UTM-parametrar är svaret! UTM-parametrar på exakt allt och lite till. På allt som leder potentiella kunder och besökare tillbaka till din egen webbplats. PDF-dokumentet som skickas iväg. E-postutskicken. Allt i sociala medier. Annonsytan på en annan webbplats. SMS:en i leadstratten.

Med Googles campaign URL builder har vi möjlighet att dekorera en länk med information som Google Analytics plockar upp. Här kan vi skära in olika datapunkter för att förstå vad det är för besökare vi har och var de kommer ifrån. Länken som blir klickad på kan skicka med information om att den fanns i en PDF som heter X och att länken fanns på sida 8. Eller varför inte mäta effektiviteten mellan det första och sista SMS:et i din leadshantering? Utan UTM-parametrarna så är det stor risk att många av våra initiativ blir omätbara. Det enda vi kan se är att vi har en ökad mängd besökare som attribueras till kanalen Direkt. Alla dessa initiativ som förtjänar att bli analyserade och attribuerade på rätt sätt.

Du har implementerat spännande ny mätning men gör samtidigt annat data skev
Less is more, men absolut inte när det kommer till implementerad mätning. Webbanalys direkt från lådan ger oss ganska generiska svar och behöver ställas in. De senaste åren har det blivit enormt mycket enklare för oss att få intressant mätning som till exempel scroll tracking (hur långt en besökare scrollar på våra sidor) på plats. Med Google Tag Manager behöver vi inte alltid involvera IT som har tusen andra saker i Jira. Hurra!

Har din avvisningsfrekvens mer eller mindre hamnat på 0 procent sedan scroll tracking blev implementerat?

Mätpunkter kan nämligen påverka andra mätpunkter, vilket vi själva måste bestämma vid implementeringen. Vill jag kunna samla in data kring en publicerad artikel där 70 procent endast scrollar till en femtedel av innehållet och samtidigt se om det var den enda interaktionen eller inte? Ser besökarna en femtedel av sidan innan de surfar vidare till en annan, mer intressant artikel? Då får inte den nya spårningens mätpunkter skickas med som interaktioner till Google Analytics.

Det blir snabbt lite tekniskt men vi behöver argumentera för både fördelarna och
nackdelarna. Jag säger inte att det ena eller det andra är rätt. Men vi måste vara medvetna
om problematiken som ny datainsamling medför.

Så med mitt digitala pekfinger vill jag egentligen inte säga att du är skyldig. Jag vill istället peka på problematiken med enkla kom-igång-själv-lösningar och förhoppningsvis pekat ut ett par bovar i havet av datapunkter. Alla borde ju arbeta med webbanalys.

Ämnen i artikeln:

OpinionSEO

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.