fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Du och ditt stora kreatörs-ego!

Publicerad: 8 april 2020, 07:26

Resumés kreativitetsbloggare Johan Ståhlberg om den destruktiva självförhärligande kraften som bor i många kreatörer.

Ämnen i artikeln:

Kreativitet

Vi kreatörer och våra stora egon. Den lilla djävulen som sitter på vår axel dag ut och dag in – egot. Han kan ibland vara bra att ha, men oftast ställer han till med problem även om vi inte är medvetna om det. Han viskar saker i våra öron som förvränger vår världsbild och vår syn på oss själva och andra. Så, hur kan man besegra våra uppblåsta kreatörs-egon? 

Jag är så jävla bra!

Jag är verkligen bäst!

Det är bara jag som klarar av detta.

Alla andra är amatörer i jämförelse med mig.

Jag kan redan det där, jag behöver inte lära mig nytt.

När vårt ego blir för stort, det vill säga att vi lyssnar för mycket på den lille djävulen på axeln, tenderar vi att fastna i vårt egna huvud och skärma av oss från omvärlden. Ego är den röst som säger att vi är bättre än vad vi faktiskt är och som förblindar oss från en ärlig och korrekt kontakt med vår omvärld. För utan en korrekt uppfattning av våra egna färdigheter gentemot andra och de uppgifter vi står framför är vi dömda att misslyckas tids nog. När vi blåser upp vårt ego, utan korrekt omvärldsuppfattning så är det inte självförtroende – utan illusion!

Konstnären Marina Abramović sa det på ett bra sätt:

” If you start believing your own greatness, it is the death of your creativity.”

Egoacceleratorn

Förmågan att utvärdera sig själv och utvecklas till det bättre är extremt viktigt som kreatör. Att se vart sina brister och svagheter finns. Men, med ett för stort ego är detta en förmåga som snabbt tycks falla bort. Särskilt då det är roligare att fokusera på sina styrkor och uppövade talanger. Men att göra jävligt bra skapande ÄR kämpigt. Det suger energi, det slår vårt stora feta kreatörs-ego på käften och kan ibland vara skrämmande. Det är då vi presterar bäst som kreatörer. Inte när vi enbart skapar utan att utvecklas, så vi kan göda den lille djävulen på axeln genom att ”titta så duktig jag är på att göra detta”.

 

Sociala medier är egots accelerator. Höjdpunkternas catwalk i rampljuset, minst sagt. Världen över lägger vi ut vad vi lyckats med. På Facebook lägger vi ut bilder från de fantastiska platser vi är på just nu #dinsemestermittjobb. Ju mer ”låt mig berätta hur bra jag är” vi postar, ju mer lajks får vi och med dessa lajksen sväller egot. De som vågar trotsa sin highlight reel och visa verkligheten genom ödmjukhet och transparens är de som bäst håller sitt ego under kontroll. Något som även jag brottas med i ärlighetens namn!

Egodödaren

Styrkan i att vara student och att ständigt utvecklas är i egentligen inte de instruktioner du får med nya kunskaper. Att vara student petar bort ditt ego från axeln och in i händerna på läraren. För du är inte bättre än din lärare. Ett perfekt exempel på detta är Kirk Hammett, gitarristen från Metallica.

När Kirk fick erbjudandet om att gå med i bandet kan man ju anta att det var chansen han väntat på i hela sitt liv. Trots att han hade år av gitarrspelande bakom sig och att han just gått med i Metallica, lät Kirk inte egot stå i vägen för sin egna utveckling. Han letade reda på den bästa gitarrläraren som fanns att hitta – Joe Satriani, lärarnas lärare. Varje vecka under två år fick Kirk instruktioner av Joe för att utveckla sitt gitarrspelande och utöka sin förståelse för hantverket. Kirk ville lära sig det han inte kunde – för att bli ännu bättre. Istället för att låta egot ta ratten genom att tycka att han är bäst nu när han spelar i Metallica, såg Kirk istället möjligheten att utvecklas.

Ego är kanske våran största fiende. Ego sätter dig i försvarsposition som förblindar oss, ger oss fel feedback på våra egna förmågor och avskärmar oss från verkligheten.

Vill du läsa mer om hur vårt ego begränsar oss kan jag rekommendera denna bok: https://www.bokus.com/bok/9781782832836/ego-is-the-enemy/

Till er alla! Hoppas ni håller er friska och säkra där ute <3

Love,

Johan
Mail: Himself(at)johanstahlberg.com

Web: www.johanstahlberg.com  

Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com  

Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg 

Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev