Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Efter licensdomen: "Sälj ut en Public Service-kanal"

Publicerad: 1 juli 2013, 09:29

Sveriges Annonsörers vd, Anders Ericson, är minst sagt förvånad över att Förvaltningsrätten i Luleå har kommit fram till att Radiotjänst har rätt att ta ut tv-avgift av alla som har tillgång till en dator med internetanslutning: "Det är så obegripligt att man baxnar", skriver Anders Ericson. Han tycker i stället att regeringen ska sälja ut en av Public Service-kanalerna för att kunna göra bättre program.


Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerAnders EricsonRadiotjänst

Förvaltningsrätten i Luleå har nu formellt bekräftat Radiotjänsts rätt  att påföra alla som har tillgång till en dator med internetanslutning en  tv-avgift. Detta oavsett om vi använder den för att titta på tv och  oavsett om vi ens äger datorn i fråga. Allt enligt en lag från 1989, då  dagens medielandskap inte ens var påtänkt.

Frågan är om något liknande över huvud taget ens har diskuterats någon  annanstans i världen? När sedan domsluten ifrågasätts i media hänvisar  företrädare för Radiotjänst pliktskyldigt till den formella ordalydelsen  i den sedan länge förbisprungna lagstiftningen. Utan att ens vilja  diskutera det absurda i hela situationen.

Internetanvändare i  hela världen har också tillgång till delar av SVT:s utbud, om inte annat  via sajter som dold.se med flera, även om de i likhet med många svenska  internetanvändare inte tittar på svensk tv via datorn. Ska de också  påföras en avgift? Eller är dessa undantagna enligt någon finstilt  formulering om att det endast gäller svenska hushåll?

Ännu  intressantare blir det förstås när de överspelade lagstiftarna inom kort  ska utveckla lagen till att även omfatta surfplattor och smartphones.

Varför  har det då blivit så här konstigt? Den senaste offentliga utredningen  föreslog på goda grunder att systemet med tv-avgifter skulle avvecklas  och att public service-verksamheten i stället skulle finansieras via  skattsedeln. Ett av flera tungt vägande skäl för detta är att undvika  det relativt omfattande licensskolket och på sikt den enda logiska  lösningen för den framtida finansieringen av SVT, SR samt UR vid sidan  av en öppnare inställning till reklamfinansierad tv.

Utredaren  kördes då över av våra politiker, gissningsvis för att till varje pris  hålla nere det mer synliga och politiskt betungande skatteuttaget. Här  kommer ett besparingstips för Anders Borg & Co: Sverige behöver bara  en gemensamt finansierad tv-kanal – sälj ut den andra och använd  pengarna för att göra bättre program.

Hur mycket byråkrati, hur  stora kostnader, hur mycket orättvisor ska vi behöva tåla för att hålla  en sedan länge dödsdömd finansieringsform under armarna?

Anders Ericson
vd, Sveriges Annonsörer

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.