Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Ekonomiansvarig receptionist

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:17


Fråga:

Jag är 22 år och arbetar som receptionist på en reklambyrå och har även arbetat som ekonominassistent på byrån det senaste halvåret med en fast bruttolön på 17 000 kr i månaden. Nu ska jag förrutom att arbeta som receptionist även bli ekonomiansvarig över byrån med 16 anställda som omsätter ca 15 milj varje år.

I gymnasiet läste jag en samhällsvetenskapligutbildning med ekonomi och kommunikation som inriktigt och hade ett UF-företag som gick långt i UF-tävlingarna både inom Stockholm och hela sverige.

Jag har även studerat på Södertörns högskola i 1,5 år där jag läste
Politik- ekonomi och organisations programmet med inriktning på företagsekonomi, där jag läste fek A och ett basår med blandade organisations och civilrättskurser.

Efter detta fick jag jobb på reklambyrån som receptionist och har det senaste året trappat upp till ekonomiansvarig. Nu är det dags för lönesamtal, vad kan jag begära för lön?

(Jag har även gått en löneutbildning i Hogias lönesystem i våras)

Svar:

Fanns det en tävling i udda titlar skulle du lugnt hamna bland top-10.... "Ekonomiansvarig receptionist". Dessutom är din nya roll ganska svårvärderad eftersom jag inte vet hur tidsfördelningen är utslagen på dina respektive arbetsuppgifter. Trots detta betvivlar jag inte att du klarar av dessa uppdrag. Du är f.n. i början av din karriär, vilket går att utläsa av din ringa ålder, men har man ekonomiansvar så har man och enligt min mening ska ansvar belönas. Har dock inte en aning om vilken typ av lönepolitik som företaget utgår ifrån men eftersom du skriver att din "fasta lön" är 17 000 kanske man kan gissa att det utgår någon form av bonus eller liknande..... Eller?! Utan att hitta så värst många jämförbara "titlar" i mitt nätverk bör du, beroende på hur man/du definierar innehållet i ditt ekonomiansvar, åtminstone till en början få upp lönen med en si så där  3000-10 000:-/mån. Du kanske inte ska gapa efter för stort lönepåslag så här i början av din yrkesverksamma bana utan också se detta "uppgraderade" uppdrag som en utmärkt start på något mycket större för din del.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.