Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Empati kan bidra till en långsiktigt hållbar aktivism

Publicerad: 2 juli 2020, 13:52

Samtalet om ojämlikhet och rasism upplever ett momentum, men hur starka chanser har frågan att stanna kvar på agendan bland vita när protesterna lägger sig och vi befinner oss på andra sidan av coronapandemin. I veckans beteendebank har Rodolfos beteendespecialist Beate Undén tittat på vad forskningen ger för odds.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Black Lives Matter-rörelsen fortsätter att svepa över världen och uppmärksamma fler människor på orättvisor och förtryck kopplade till etnicitet. Beror vitas ökade empati med rasifierades lidande på att George Floyds död sker just under Corona-pandemin, då många fler upplever liknande kontroll och begränsning? Hur kan vi i så fall vidmakthålla engagemanget i rörelsen även när vår tillfälliga känsla av empati passerat? 

Vad säger forskningen?

Många tror att empati är en statisk egenskap som vissa har mer av och andra mindre, men forskning visar att det snarare är en förmåga som både kan tränas upp (eller fallera) och är beroende av omständigheter. Redan i en studie från 1973 lättvå forskare en grupp teologistudenter skriva en predikan om den gode Samariten och sedan gå igenom universitetsområdet för att leverera den. Studenterna delades in i två grupper, en som skulle skynda sig och en som kunde ta tid på sig. På vägen mötte deltagarna en person som fått i uppdrag att bete sig som att han behövde deras hjälp. Mellan 60 och 70 procent av deltagarna i den ojäktade gruppen hjälpte skådespelaren, medan bara 10 procent av de stressade deltagarna gjorde det.   

En annan studie visar att en ytterligare faktor som urholkar empati är det att ha makt och privilegier; personer med lägre socioekonomisk status visade sig bättre på att bedöma känslor hos både samtalspartners och personer på foton, än de med högre status. En nyligen publicerad amerikansk artikel sammankopplar denna studie med en annan som visar på att känslan av kontakt stärktes mellan en under- och en överprivilegierad grupp när de med mindre makt fick instruktionen att berätta sina historier och de med mer makt aktivt tog del av dessa genom att återberätta vad de just hört. 

Och vad betyder det? 

Samhällen som är segregerade och där makt och privilegier är ojämnt fördelade skapar alltså lägre empati. Vi behöver sätt attmotverka det och odla en empati som är hållbar över tid. 

Under våren har stora delar av världen övergått till att jobba hemifrån vilket för många lett till en lite mindre stressig vardag med färre avbrott och mer tid för reflektion, en relativ avslappning som alltså kanske har banat väg för vitas ökade förmåga att empatisera med Black Lives Matter-rörelsens krav. En mindre stressig vardag även på sikt är sannolikt en viktig beståndsdel för att vi ska ha sinnesnärvaron att empatisera med det lidande som presenterar sig runt oss, både omedelbart och strukturellt. 

Som forskningen visar är historieberättande och perspektivtagande också en kraftfull strategi för att odla medkänsla mellan grupper. En amerikansk artikel från juni förespråkar att som priviligierad ”practice allyship” genom att till exempel mer aktivt och regelbundet konsumera filmer, musik och podcasts skapade av rasifierade. Varför inte kolla in podcasten Raseriet eller filmen Dröm Vidare för att nämna två exempel? Även insikten att empati är just en flyktig känsla är kanske en viktig byggsten för att investera kraften i vår nuvarande känsla i långsiktiga lösningar. 

Beate Undén, Beteendespecialist Rodolfo  


Källor:

Darley, J. M., & Batson, C. D. (1973). ”From Jerusalem to Jericho”: A study of situational and dispositional variables in helping behavior. Journal of Personality and Social Psychology, 27(1), 100–108

Kraus, M. W., Côté, S., & Keltner, D. (2010). Social class, contextualism, and empathic accuracy. Psychological Science, 21(11), 1716–1723 

Zaki, J. (20/6-2020) Calls for racial justice gained steam with empathy. Washington Post. 

Bruneau, E. G., & Saxe, R. (2012). The power of being heard: The benefits of ‘perspective-giving’ in the context of intergroup conflict. Journal of Experimental Social Psychology, 48(4), 855–866

Gordon, B. (15/6-2020). How to Sustain Your Activism Against Police Brutality Beyond this Moment. Behavioral Scientist.

 

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.