onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”En lat marknadschef pausar allt”

Publicerad: 23 mars 2020, 09:00

”Det är i nergångstider man kan ta marknadsandelar, och de vunna andelarna behåller man oftast när det vänder.” Det skriver Hans Sydow, senior rådgivare på My Telescope och Graviz Outhouse.

Ämnen i artikeln:

MarknadHans SydowGravizCoronavirusetReklam

Det kan låta förmätet, men med mina 40+ år med marknadsföring och kommunikation, har jag sett det här förut: hur dramatiska händelser får alla att slå till bromsarna.

Så var det under dotcom-perioden på 90-talet när startups levde gott ett tag på OPM, Other Peoples’ Money, och pivoterade mellan veckomötena, tills kraschen kom. SARS 2003, en viskning jämfört med Corona. Finanskrisen 2008 som följde på Lehman Brothers konkurs, och då bland andra Island, Spanien och Grekland höll på att gå i konkurs – Stockholmsbörsen föll med 60% på ett år, tvärstopp i ekonomin och många drömmar gick upp i rök.

Och så är det nu, med de oerhörda effekterna av Corona.

Låt mig för ett ögonblick titta bortom de tragiska effekterna på liv och hälsa, och i stället se hur våra varumärken ska lyckas bortom corona. (OBS: jag talar inte om alla småföretag som restauranger, caféer etc. som kämpar för sin överlevnad. Jag talar om företag med både marknadsföringsspecialister och budget).

Vad kan vi göra för att ha bra försprång i marknaden när kunder och konsumenter vänder tillbaka? Hur kan vi inte bara övervintra, utan stärka våra varumärken?

En lat marknadsansvarig stoppar allt, eller rullar på som planerat i bästa fall. En smart marknadsansvarig ser en möjlighet att bygga sitt varumärke nu, kanske till och med öka sin budget, nu när media är prisvärt och många längtar efter att se/höra/prata om något annat än Corona. Det är i nergångstider man kan ta marknadsandelar, och de vunna andelarna behåller man oftast när det vänder.

En kortsiktig marknadsansvarig ser på marknaden som den är just nu, baserat på undersökningar och paneler där folk svarar lite hursomhelst. En smart marknadsansvarig använder nya verktyg och metoder för att se var marknaden kommer att vara där borta, kanske om 6 – 12 månader, för att ligga steget före konkurrenterna.

Jag har varit fascinerad av planning sedan jag först mötte disciplinen på 90-talet hos Anderson & Lembke New York, världens då bästa b2b-byrå (sant!).

En bra planner försöker alltid titta framåt, med de metoder som finns tillgängliga, för att bidra med skarpa insikter.

Nu, med kraften i big data, och med AI (här kommer den igen, den artificiella intelligensen alla talar om) kan man förutspå framtiden mer exakt, snabbare, och till mycket lägre kostnad än någonsin tidigare. Och använda insikterna till mer än bara kommunikation, för att använda alla verktygen i marknadsmixen.

Mitt i den här mörka perioden vet vi att det kommer att vända uppåt igen. Och den som då orkat lyfta blicken, och agerat på det hen ser, kommer att få bra utdelning på sina insatser.

Vad tycker du? Hur ska vi få våra varumärken att växa och inte låta dem dö?

Hans Sydow, My Telescope och Outhouse.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev