Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

En liten text om meningen med kreativitet

Publicerad: 11 januari 2021, 10:47

Resumés bloggare Johan Ståhlberg har läst Micael Dahlens bok En liten bok om meningen med livet. ”Utan en mening med vårt skapande kommer vi snabbt tappa lust, energi och kreativiteten i sig”.


I boken utforskar han inte helt oväntat vad som är meningen med livet, eller snarare vad vi människor gör för att känna mer mening med våra liv. Det kan vara allt ifrån att åka motorcykel (som lustigt nog toppade Svenska kyrkans stora undersökning) till att gå och träna eller känna att man lämnar något efter sig för världen.

 

En del av min mening med mitt liv är att åka skidor.

Men vad är då meningen med kreativitet?

För oss kreatörer och content creators så är det så klart livsviktigt – ett way of life. Men det är också en ventil, en läkande process och en skattkarta till nya saker. I boken får vi veta att Einstein menade att livets mening är en illusion – men en nödvändig sådan. För visst är det precis så som Micael sedan skriver att vi behöver en mening med våra liv att luta oss emot när vi möter motgångar och tuffa skeden. Och är det inte samma med kreativitet?

Såklart behöver vi ibland bara skapa för skapandets skull. För att det är så obeskrivligt kul och kreativiteten inte går att stoppa! Men tillslut så hamnar alla vi kreatörer där: en mening med vårt skapande. En existentiell kris som frågar oss som kreatör – varför gör jag detta?

För utan en mening med vårt skapande kommer vi snabbt tappa lust, energi och kreativiteten i sig. Och meningen med vårt skapande kan vara litet som stort, där inget egentligen är fel. Vi skapar för att vi drivs av ett syfte (lyfta en fråga, förändra världen), för att varva ner (dämpa suset och lugna nerverna), för att bearbeta tankar, känslor och händelser (bara stänga av och tänka på annat) eller kanske för att lära oss nytt och utvecklas.

Högt och lågt, stort och litet. Vad det än är så är det just det som får dig att kliva upp varje morgon och skapa. Även när livet känns trögt, jobbet är tråkigt och det är oktober.

Allt jag vill är att få folk att känna WOW!

Varför du behöver ett syfte med ditt skapande

Jobbar du som kreatör, på byrå eller som frilansare, så kan så klart inte exakt alla dina uppgifter, jobb och gig ha ett djupare syfte än att det är en uppgift som skall lösas åt en kund. Det är så vår vardag och verklighet ser ut för att vi ska kunna tjäna pengar.

Just det här med ett (underliggande) syfte är rätt så bra och finurligt att ha! Precis som att man behöver känna ett syfte med livet och vår egen existens så behöver vi ju ha detsamma med vårt skapande. Ett syfte som ligger som grund i allt vi gör fungerar som en ledstjärna.

Det som ger oss den där extra energiboosten när den behövs.

Mitt eget syfte med mitt skapande är varken nobelt eller kommer att förändra världen. Det kommer heller inte (i alla fall just nu) lyfta en viktig fråga. Allt jag vill är att få folk att känna WOW! när det ser eller läser det jag skapat. Att folk ska tänka WOW! Vilken häftig resa, den vill jag också göra! Eller WOW! vilken häftig idé med en ätbar Gin & Tonic dessert, den ska jag testa! WOW! så har jag aldrig tänk på min egen kreativitet innan!

Jag vill göra folk glada och att de ska känna energi och nyfikenhet – simple as that. Det genomsyrar inte exakt allt jag gör, men det ligger där i bakhuvudet när jag brainstormar nya idéer, nya resor, nya böcker och allt där emellan som skapas.

Och precis som Micael skriver, att meningen med livet inte är att se den som en ”happily-ever-after-mållinje”, utan se det som ett av flera steg längs vägen. För under tiden kan vår egen mening förändras. Precis samma är det med kreativitet och vår egen mening med kreativitet. Den mening och drivkraft du har just nu och som får dig att (om än motvilligt) att gå upp ur sängen varje morgon och skapa något nytt kan ändras – och det är helt okej.

Använd den drivkraft du har just nu så mycket du bara kan och låt den ge dig energi och färga av sig i ditt skapande så länge den betyder något för dig. Men våga också var öppen för nya intryck och synsätt. Det kan få in dig på en ny väg och en ny mening med det du gör – full med ny energi, vilja och kreativitet.

Så vad är då meningen med kreativitet för mig förutom att skapa en WOW-känsla? För mig är det en förlängning av mig själv. Ett sätt att leva och vara. Utan att alltid tänka på bilder, vinklar, ljus och allt annat skulle jag nog förgås.

Kreativitet för mig är att kunna skapa glädje för andra.

Love,

Johan

 Mail: Himself(at)johanstahlberg.com 

Web: www.johanstahlberg.com 

Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com 

Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg

Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography


Micael Dahlen är en riktigt klipsk och skarp kille att hålla koll på! Ni hittar honom här:

Hemsida 

Twitter 

Instagram 

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.