Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"En mardröm för en marknadsförare"

Publicerad: 18 november 2010, 14:30

Den nuvarande S-krisen har en enkel förklaring: den rödgröna väns­tersvängen, skriver pr-konsulten Harald Ullman och föreslår Stefan Löfven och Niklas Nordström till partiledning.


Ämnen i artikeln:

RödgrönaHarald UllmanSocialdemokraterna

truefalse

Den rödgröna koalitionen var en katastrof för S och anledningen till den förkrossande förlusten. Foto: Scanpix.

Socialdemokraterna är i sin allvarligaste kris sedan partisprängningen 1917. Hur kunde det bli så här?

Några skyller på Kjell-Olof Feldts 80-talspolitik, andra skyller på Göran Perssons tuffa besparingspolitik. S-filosofer menar att partiets problem är europeiskt och strukturellt. 

Coola ner, alla filosofer, säger jag. Det har inte hänt någon större djupgående samhällsförändring under de senaste två åren, från då S låg på 45 procent i opinionen. Katastrofen beror på att Moderaternas skickliga partiledning motsvarades av en usel ledning i Socialdemokraterna. En partiledning som i ett nafs förstörde partiets kärnvärden. Stabilitet, ekonomisk tillväxt och rättvis fördelning i en oupplöslig  kombination.

Dessa kärnvärden förstördes snabbt av den rödgröna röran. En mardröm för en marknadsförare.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet uppfattas som motsatsen till stabilitet. Miljöpartiet tror att tillväxt ohjälpligt leder till miljökatastrof och vill ha en energipolitik som skulle drabba bas­industrin och hushållen. Och Vänsterpartiets kommunistränder går inte ur. I dess program står: ”De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och övergå i gemensamma former.” En formulering som döljer deras avsikt att  på lång sikt avskaffa marknadsekonomin.

Vad tänkte den vanlige väljaren som genom skattesänkningar har fått det lite bättre i en mycket turbulent tid i världsekonomin? Med vilket block får jag det bättre? Med vilket block kommer räntorna att vara stabila? Hur blir det med villaskatten? Och hårt arbete måste väl ändå löna sig? Enkla väljarfrågor fick fel svar ur S-utgångspunkt.

Nu måste arbetarpartioriginalet förändra sig för att överleva. Det krävs ett nytt ledarskap, som har ledarerfarenhet både från politik och näringsliv. Varför inte IF Metalls ordförande Stefan Löfven som har djupa kunskaper om internationell konkurrens, eller någon som också har varit framgångsrik i näringslivet som den duktige pr-konsulten och tidigare SSU-ordföranden Niklas Nordström?

Men som ny partiledare föreslås nu Veronica Palm. Hon som ansåg att alla företag (även enmansfirman) ska ha en jämställdhetsplan. Och att alla planerna ska kontrolleras. Ett förslag som påminner om hur den sovjetiska politbyrån tänkte.

Socialdemokratins styrka har alltid varit att kombinera en kraftfull tillväxtpolitik med rättfärdighet. Välfärdssystemen dämpade klasskillnaderna samtidigt som den stora delen av den arbetande befolkningen fick det bättre. 

Moderaternas budskap i valet var att göra välfärdssamhället bättre genom att släppa in privata aktörer som får tävla om att göra de bästa verksam­heterna. Samtidigt sänkte man skatterna för de som arbetar.

Men Socialdemokraterna gick till val i en koalition där ett parti gjorde allt för att motverka marknadsekonomin och ett annat förde en politik för kraftigt höjda energipriser. Bägge motverkade en nödvändig tillväxtpolitik.

De rödgröna var en katastrof. Men direkt efter valet skulle samarbetet  fortsätta i en gemensam budgetmotion. Det sade Mona Sahlin samtidigt som hon sade att nu skulle vi vända på alla stenar.

Men den riktiga kvarnstenen satt kvar om hennes hals.

Harald Ullman

Emmeli Prevorsek

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.