Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"En ren lögn att vi tog Johan af Donner i försvar"

Publicerad: 10 maj 2010, 14:16

Röda Korsets styrelseordförande Bengt Westerberg bemöter på dagens debatt Resumés chefredaktör Viggo Cavling som i förra veckans ledare ansåg att Röda Korsets ledning är medansvarig i af Donner-affären.


Ämnen i artikeln:

Viggo CavlingJohan af DonnerRöda KorsetBengt Westerberg

Bengt Westerberg bemöter Resumés ledare.

I en ledare den 29 april hävdar du att ”Zettergren och Westerberg (är) lika skyldiga som af Donner”.

För att motivera din slutsats skriver du: ”När varningslamporna började tändas var Röda Korsets ledning snabb att ta sin medarbetare och vän i försvar. ’Det finns inte alls några misstankar om förskingring’, sade Bengt Westerberg till DI den 11 juni 2009. ... Så här sett i efterhand var dessa uttalanden och alla tidigare vad det gäller Johan af Donners arbete helt felaktiga. ... Skyddande av brottsling är nästan lika skamligt som det Röda Korsets före detta kommunikationschef har gjort. Speciellt om man – som Christer Zettergren (som han heter, min. anm.) och Bengt Westerberg – har 100 000 kronor i månaden för att se till att allt sköts korrekt.”

Jag är medveten om
vad Resumé är för slags tidning, men några anständighetens gränser borde ni väl ändå hålla er inom?

Så snart varningslamporna tändes inleddes en intern utredning. Efter några veckor tog vi dessutom hjälp av externa experter på ekonomisk brottslighet. Det är en ren lögn när du hävdar att vi tog Johan af Donner i försvar. Tvärtom utredde vi direkt misstankarna när de dök upp.

Redan innan expertutredningen var klar konfronterades han med vissa graverande uppgifter, som hade lämnats till mig i ett anonymt mejl onsdagen före Kristi himmelfärdsdagen 2009. Den konfrontationen tvingade honom att avgå fyra dagar senare, söndagen efter Kristi himmelfärdsdagen 2009. Det är om igen en ren lögn att vi tog Johan af Donner i försvar. Tvärtom tvingade vi fram en avgång.  

När intervjun för Dagens Industri gjordes den 10 juni hade vi redan gjort polisanmälan och det var offentligt känt. Det innebär att det då fanns misstankar om brottslig verksamhet, men det är sant att vi då ännu inte hade några bevis. Det jag redovisade i intervjun var de omständigheter som han då hade erkänt och som hade motiverat hans avgång från Röda Korset. Hade vi trott att de skälen hade varit hela sanningen hade vi inte gjort någon polisanmälan. Det är ännu en gång ren lögn att vi tog honom i försvar. Tvärtom polisanmälde vi honom vilket nu har lett till rättegång och sannolikt fällande dom.

Ditt påstående att vi skulle ha skyddat en brottsling är inte bara en lögn, det är oförskämt. Jag förväntar mig en ursäkt för det.

Att du sedan påstår att Johan af Donner skulle vara min vän, vilket han aldrig har varit, och överdriver mitt arvode med nästan 50 procent är väl sådana approximationer av verkligheten som ni mer regelbundet ägnar er åt.

Bengt Westerberg

Svar ”Det är Westerberg som ska be om ursäkt”

I torsdags krävde jag att Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren och ordförande Bengt Westerberg skulle avgå innan dom i Johan af Donner-målet avkunnades. I måndags avgick generalsekreteraren. Kvar sitter ordförande Bengt Westerberg. Han hävdar att hans ersättning är blott 50 000 kronor i månaden och att han inte är vän med Johan af Donner. Må så vara.

Under rättegången i Stockholms tingsrätt framkom att Röda Korset redan i mars 2009 hade genomfört en utredning om mygel med tryckerifakturor attesterade av Johan af Donner. I stället för att gå till polisen med sina misstankar om fiffel valde hjälporganisationen att ta in en revisionsfirma. Denna betalda konsult är nu Röda Korsets sanningsvittne.

Förklaringen till att man inte gick till polisen är att Röda Korset trodde att en anmälan skulle nonchaleras av polisen.

Detta tror jag inte är sant. Det korrekta svaret enligt min mening är att Röda Korsets ledning ville mörka misstankarna mot sin kommunikationschef. Man ville sopa skandalen under mattan såsom man har gjort tidigare när varningsklockorna har försökt ringa.

Hade hjälporganisationen gått till polisen redan i mars hade skandalen upptäckts mycket snabbare. Polisen har helt andra möjligheter att upptäcka brott än en revisionsfirma.

Den 11 maj är revisionsfirman klar med sin rapport. Misstankarna om fiffel kvarstår och man rekommenderar Röda Korset att göra en polisanmälan.

Hjälporganisationen vägrar dock, man vill först ”intervjua” sin kommunikationschef om anklagelserna. Detta går dock inte eftersom kommunikationsdirektör Johan af Donner enligt egen uppgift har insjuknat i leukemi. Först i början på juni gör man en polisanmälan.

Några dagar senare den 11 juni säger Bengt Westerberg i DI: ”Det finns inte alls några misstankar om förskingring.” Sanningen är ju att misstankarna fanns redan i mars.

Jag tycker inte att
Bengt Westerberg är skyldig till något brott i juridiskt hänseende, men i moraliskt. Är man högsta ansvarig för de medel som har samlats in av kvinnor som cyklar runt med utskick och brev för att hålla nere portokostnaden så har man ett speciellt ”moraliskt ” ansvar. Jag anser att Bengt Westerberg är skyldig till brott mot detta ansvar. Det är inte jag som ska be om ursäkt för mitt agerande­ utan Bengt Westerberg för sitt.

Viggo Cavling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.