Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Erkänn skuggan inom dig och lär dig hantera den”

Publicerad: 29 augusti 2016, 13:49

Hedvig Hagwall Bruckner är opinionsbildare i Resumé.

Vad är hemligheten bakom Donald Trumps framgångar? Kings copywriter Hedvig Hagwall Bruckner tror sig ha hittat svaret.


Ämnen i artikeln:

Hedvig Hagwall BrucknerDonald Trump

I sommar har jag försökt förstå fenomenet Donald Trump. Vad är det med hans bisarra sätt att kommunicera som fungerar? Hur kommer det sig att Republikanerna har röstat fram en sådan buffel? Jag har haft teorier om allt ifrån begynnande senilitet och psykopati till funderingar på om det hela egentligen är ett prank.

Men så läste jag en artikel i Huffington Post som fick det att klarna lite. I den gör Deepak Chopra en jungiansk förklaring av Donald Trumps popularitet. Han menar att Donald Trump har släppt lös den amerikanska "skuggan". Enligt Jung är skuggan de delar av vårt psyke som vi skäms över, de undantryckta, fula impulserna av hat, avundsjuka, våldsamhet, äckel och så vidare. Hur civiliserat samhälle vi har beror på hur väl vi lyckas hantera skuggan, lyda vårt medvetna och kontrollera vårt undermedvetna. Men skuggan finns alltid där, den är vår kollektiva hemlighet.

Jung menade att skuggan manifesteras genom projiceringar, det vi förnekar hos oss själva reagerar vi starkt på hos andra. Han menade också att om vi inte erkänner skuggan kommer den till slut att välla över och slippa ut i ljuset. Väl ute kommer den till en början fylla många med lättnad då de förstår att de inte är ensamma om de fula tankarna. Det, menar Deepak Chopra, är förklaringen – Donald Trump vräker ur sig allt det undanträngda, skamliga, han gör det otillåtna tillåtet och fel till rätt. Han gör det till och med kul! Så skönt!

Och här någonstans förstod jag att det är exakt samma mekanik som ligger bakom rasism, sexism, cybermobbar, bilbränder, fanatism, ja allt som vi vet är fel men i våra sämsta vrår ändå kan känna oss lockade av. Att släppa ut skuggan kan upplevas som en lättnad, ge en känsla av tillhörighet och bekräftelse, det kan vara ett mycket effektivt sätt att kommunicera, men det är farligt och splittrande. Vill vi ha ett civiliserat samhälle och leva i fred behöver vi ha ordning på skuggan, för när den väl är ute är den svår att hejda.

Deepak Chopra var dock hygglig och gav ett par tips. Jag gillar dem:
- Se Trumpismen (eller valfri skit) som just det – en konfrontation med skuggan.
- I stället för att demonisera den andre, erkänn att skuggan finns och alltid har funnits i alla.
- Var samtidigt trygg i att skuggan aldrig vinner i längden.
- Ta alla tillfällen i ditt eget liv att stärka värderingar om det rätta och riktiga.
- Bekämpa inte skuggan med skuggan. Den som har släppt lös skuggan kommer alltid att vara villig att gå lägre än du.

Hedvig Hagwall Bruckner
Copywriter, King

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.