Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Ett oväntat presenttips inför Alla hjärtans dag

Publicerad: 11 februari 2021, 09:04

Den 14 februari närmar sig. Ska du resonera annorlunda när du köper en Alla hjärtans dag-present åt en manlig jämfört med en kvinnlig partner. Rodolfos Beate Undén har hittat en studie som kan ge vägledning.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Alla hjärtans dag är på ingång, en sådan där högtid som för många väcker obehag på grund av pressen att njuta. Är du singel känner du dig kanske ensam, är du i en relation väcks förväntningar på dig själv eller din partner att leverera romantik i världsklass. Beteendebanken den här veckan ger dig forskningen som kanske kan hjälpa dig tackla båda problemen. 

 

Vad säger forskningen?

Det är sedan länge fastslaget att det gör oss mer lyckliga att spendera pengar på andra än på oss själva och detta särskilt om mottagaren är någon som är oss när och kär. Men vad gåvan är har förstås också betydelse. I en studie ville forskare testa hur vi tolkar romantiska presenter och hur de därmed påverkar relationens kvalitet. De bjöd in heteropar och lät respektive part ranka presentkort från tolv olika butiker, till exempel Apple Store och Walmart. Sedan fick deltagarna veta att deras partner gett dem ett av presentkorten samt ange hur lika de därefter ansåg sig sin partner och hur länge de trodde att relationen skulle hålla. Kvinnor och män visade sig reagera helt olika. Män svarade som väntat att de blev mer positiva till relationen ju mer nöjda de var med presenten. Kvinnor däremot reagerade tvärtom; de rapporterade mer likhet och en bättre framtidstro när de fick en dålig present. Hur är det möjligt? Tidigare forskning har visat att kvinnor i högre utsträckning än män identifierar sig med sin relation. Forskarna tänker sig därför att kvinnorna i experimentet använde försvarsmekanismer när de fick de sämre presentkorten, för att skydda sin bild av relationen och sig själva. När relationen, och därmed deras självbild hotades, svarade de genom att omedvetet blåsa upp den och tänka, ”Min relation måste vara riktigt bra om den tål en sådan här dålig gåva!”

Om den här komplicerade dynamiken avskräckte dig från kärleksrelationer, misströsta inte. Att generositet gör oss lyckliga gäller oavsett om det är en romantisk eller vänskaplig present. Kompisrelationer har enorm betydelse för vårt välmående och förtjänar att firas och uppmärksammas mer. Till exempel gör de faktiskt att den fysiska omgivningen känns mindre skrämmande. I en studie skulle deltagare avgöra hur brant en backe var. De stod själva på krönet av en kulle och skulle ange hur många grader de bedömde att backen framför dem lutade. De deltagare som antingen hade en nära vän vid sin sida eller bara ombetts tänka på en sådan uppskattade backen som betydligt mindre brant än de som var ensamma eller tänkte på en neutral eller illa omtyckt person.

Och vad betyder det?

Relationer, oavsett vilken form de har, kan vara en snårig värld. Är du ihop med en man gör du klokt i att tänka till noga kring presentval, eftersom en dålig gåva alltså kan vara sämre än ingen alls. För kvinnor verkar kärleksrelationer så laddade att de till och med kan börja anpassa sin världsbild för att skydda dem. I denna svårorienterade kärleksdjungel är en bra kompis kanske det bästa skyddsnätet du kan ha. Om du vill riskminimera och samtidigt fira den som firas bör, är ett hett tips därför att spendera Alla Hjärtans Dag-budgeten på din bästa kompis.

Beate Undén, beteendevetare Rodolfo

 

Källor

Dunn, E. W., Huntsinger, J., Lun, J., & Sinclair, S. (2008). The gift of similarity: How good and bad gifts influence relationships. Social Cognition, 26(4), 469-481.

 

Schnall, S., Harber, K. D., Stefanucci, J. K., & Proffitt, D. R. (2008). Social support and the perception of geographical slant. Journal of experimental social psychology, 44(5), 1246-1255.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev