Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Ett unikt självmål av Jerebko – trots att det är ovanligt i basket

Självmål är ovanliga i basket. Väldigt sällan skjuter spelare i egen korg – av misstag. Men frågan är om inte Sveriges mest kända basketstjärna Jonas Jerebko lyckats med ett exempellöst dito.

Publicerad: 1 april 2022, 08:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Landslaget stängde av Jonas Jerebko efter att de försökt övertyga Jerebko om att ändra sitt beslut. Lite för att han kanske hade haft otur när han tänkte …

Foto: Petra Älvstrand / Frilans


Ämnen i artikeln:

NyheterRonny Olovsson

Jonas Jerebko har spelat i NBA, i tio år, varit en unik svensk på högsta nivån inom internationell basket. Vår enda verkliga internationella stjärna inom herrbasketen.

I onsdags blev det så känt att Jerebko skrivit på för CSKA Moskva. Jag gnuggade ögonen … men, nä, det verkade vara sant. Ett för tidigt april-skämt, dessutom opassande, mumlade jag.

CSKA Moskva, mitt i strömmen av bojkotter och brutna kontrakt så går Jerebko på tvärs och skriver på. Trots kriget i Ukraina. Vi ser hockeyspelare i KHL riva sina kontrakt och tacka för sig. Hela klubbar som bryter sig ur KHL. Fotbollsspelare som vänder hemåt. Ryssland utesluts ur VM-kvalet i fotboll och svartlistas snart sagt av alla. Till och med budfirman Ryska Posten har tejpat över början på sin logo på budbilarna.

Ändå. Jerebko ska dit ..!?

CSKA Moskva är dessutom den ryska militärens klubb, för att ytterligare krydda den redan magstarka anrättningen. Jerebko skriver alltså på för Röda Armén.

Det tog inte lång stund så rev Nocco sitt sponsoravtal med Jerebko. Under torsdagen stängde det svenska basketlandslaget av Jerebko. Fast först efter att de försökt övertyga Jerebko om att ändra sitt beslut. Lite för att han kanske hade haft otur när han tänkte … Men icke.

Jerebko stod fast.

Skälet som Jerebko anger är att han vill spela sig i form för att just vara i förberedd inför fortsatt landslagsspel i EM-kvalet mot Finland och Slovenien. Samma landslag som nu alltså stänger av honom.

Så. Vem vill sponsra honom nu? Jag har svårt att se att något företag utanför Ryssland har lust att slanta upp för att associeras med (röda) stjärnan.

Jerebko när dessutom en uttalad dröm om att få chansen till ett nytt kontrakt i Nordamerika och NBA. Om det svenska landslaget stängt dörren, vad tror bäste Jerebko att NBA nu gör. När han signerat kontrakt med ryska arméns lag … Men snälla? Ett mer infernaliskt sätt att släcka sin egen NBA-dröm går ju inte klura ut.

Ingen verkar heller förstå varför han gör detta? För något skäl måste ju ändå finnas.

Pengar? Knappast. Hans intäkter räknas i hundratals miljoner.

Ära? Knappast. Tio år i NBA väger oerhört mycket mer.

Speltid? Knappast. Vilken klubb i Europa som helst på högsta nivå skulle nog överväga kontrakt med Jerebko.

Vän av ordning undrar vilka rådgivare Jonas Jerebko har..? Vilka har han bollat fram den här varumärkes-infarkten med? Det är en trepoängare från mittcirkeln i fel korg … Ett obegripligt beslut av en tidigare hyllad gigant.

Ett unikt självmål i basketens finrum.

Ronny Olovsson, pr strateg på Vinter

 

Andra varumärkes-fadäser i idrottens värld

Dennis Rodman, må vara hans bad boy-image, men att hänga med Nordkoreas Kim Jong-Un är svårslaget.

Sarah Sjöström och Huawei, nej, nej, nej… Där slog hon i botten och bröt avtalet.

David Beckham som ambassadör för Quatar, får 1,8 miljarder för besväret att skönmåla en ytterst tveksam regim.

Zlatan kommer ut som Hammaby-ägare och säger att han ska göra dom ”bäst i Skandinavien” varpå MFF-fansen river hans staty i Malmö

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

NyheterRonny Olovsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.