Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Experterna om vad som utmärkte klimatmötet i Glasgow

Publicerad: 22 november 2021, 12:08

Foto: Alastair Grant

Hållbarhetsbyrån The New Division var på plats i Glasgow för att delta på COP26. Nu är mötet slut, och i ett blogginlägg svarar tre experter på den stora frågan: hur står sig utfallet av mötet mot deras förväntningar?


Ämnen i artikeln:

HållbarhetKlimatkrisenMiljöFN

En knapp vecka har gått sedan portarna stängde till förhandlingsrummet i Glasgow Science Center. COP26 är över, och meningarna går isär om mötets utfall. Men blev det verkligen bara ”Bla, bla, bla…”? Våra tre experter Johan Kuylenstierna, Louise König och Mattias Goldmann reder ut vad som kännetecknade årets klimatmöte och huruvida utfallet motsvarade deras förväntningar inför COP26.

LÄS OCKSÅ: Tre svenska hållbarhetsexperter om COP26 – vad kan vi hoppas på? 

Johan Kuylenstierna
Ordförande Klimatpolitiska rådet och rektorsråd för hållbar utveckling vid Stockholms universitet. 

Hej Johan, vad har varit utmärkande för just detta klimatmöte?
– Framförallt två saker har gjort mötet unikt enligt mig. Dels att det arrangeras i skuggan av pandemin, vilket innebär att två års förhandlingar behövde slutföras, och att förväntningarna på konkreta resultat var större än tidigare. Pandemin har också satt fingret på våra samhällens sårbarhet, och vad vi människor kan åstadkomma om vi prioriterar ett specifikt problem. Ett vaccin utvecklades på rekordtid, kan samma viljekraft översättas till omställningen? Jag upplever att detta har stärkt intresset för klimatfrågan. Det andra som utmärkte mötet var den starka kraft för positiv förändring och utveckling som inte minst näringslivet representerade. Vi har sett det sedan Paris 2015, men nu handlar det om verkliga åtgärder och initiativ, och ett uttalat krav på globalt ledarskap. Detta bidrog till att länderna kunde komma överens om en rad knepiga frågor, såsom hur Parisavtalets regelbok ska utformas. Politiken behöver känna ett brett stöd i samhället för att våga fatta obekväma beslut och driva utvecklingen framåt.

Hur står sig mötets utfall kontra dina förväntningar inför COP26?
– Mötet har levererat mer än vad jag hade förväntat mig! Självklart räcker det inte, och ambitionerna behöver givetvis öka framöver – vilket de flesta var tydliga med. Nu handlar det också om att länder, regioner, städer och företag faktiskt ska leverera vad de åtagit sig att göra. Dessutom finns många svåra knutar kvar, inte minst kopplat till finansieringsfrågor och snabbare utfasning av subventioner till fossila bränslen. Men jag vill ge en eloge till värdlandet Storbritannien och chefsförhandlaren Alok Sharma, vars enorma arbete ligger till grund för att Glasgow kunde prestera ett så pass starkt resultat.  

Vilka var mötets mest oväntade löften?
– Att det kom så pass många och stora utfästelser var i sig överraskande, och visar på hur drastiskt spelplanen förändrats de senaste åren. Inte minst är nu den finansiella sektorn nu en betydligt mer aktiv och konstruktiv spelare. De stora avtalen om skog och metan under första mötesveckan skapade positiv energi och satte sin prägel på stämningen. Att så många länder ställt sig bakom avtalen är oväntat, men det viktiga nu blir förstås att följa upp om de löften som presenteras verkligen infrias. Jag är också glatt överraskad över att artikel 6 kunde slutförhandlas. Sedan var dynamiken i slutet av mötet överraskande, då Indien (med stöd av Kina) kraftigt ville försvaga texten kopplad till fossila källor. Visst lyckades de till viss del, men att skrivningen finns kvar är i sig ett mycket intressant steg i rätt riktning. Deras utspel kunde ha inneburit att förhandlingarna havererade, men att så inte skedde visar att det finns ett starkare tryck på att lyfta de verkliga problemen som hindrar en snabbare utveckling till fossilfrihet.

Louise König
Hållbarhetschef på Ramböll. Louise har lång erfarenhet av hållbar affärsutveckling, varav de senaste 20 åren inom produktutveckling, logistik, inköp och kommunikation.

Hej Louise, vad har varit utmärkande för just detta klimatmöte?
– Partnerna har lyckats fördjupa Parisavtalets texter genom att förtydliga formuleringar och ambitioner, och enas om en tydligare rapportering kring utsläppsminskningar, som nu ska följas upp varje år istället för var femte fram till 2030. Tempot höjs, vilket är bra – men ”the proof is in the pudding”. I bästa fall skulle man vilja följa upp per månad framåt, i stil med när amerikanska presidenter redovisar vad som ska hända de kommande 100 dagarna. Vi behöver helt öka vår ”Sense of urgency”, då vi nu snarare går mot en tre graders uppvärmning av planeten, snarare än 1,5 grader. I den aspekten tycker jag att Frans Timmerman slutord var befriande, då han poängterade vikten av att dessa förhandlingar går i lås; ”Don’t kill this moment by asking for more texts…”. För det fick han stående ovationer.

Hur står sig mötets utfall kontra dina förväntningar inför COP26?
– Otillfredställande! Men jag tror att man får mer kraft av att se möjligheterna i alla samtal, engagemang och mediauppmärksamhet kring dessa frågor. Det är positivt med avtalen som skrivits om utfasningen av kol, minskning av metanutsläpp, begränsning av avskogning, och ökade bidrag till utvecklingsländer. Frågan är nu hur – och om – avtalen kommer att hållas. Jag tycker att accelerationen inom näringslivet går snabbare och visar vägen på ett helt annat sätt. Fler pratar om att ta ansvar, sätta vetenskapligt förankrade mål, att arbeta med ”Scope 3” (ta ansvar för utsläpp i andra led) och att producera produkter och tjänster som är mindre klimatskadliga. Den finansiella sektorn driver på, och det är uppfriskande att se att man börjar konkretisera att företag har ett samhällsansvar utöver att bara gå med vinst. Alltfler aktörer inser det ohållbara i att driva sin egen agena. Detta ser jag även väldigt tydligt i min vardag, med företag och organisationer som vill samarbeta och bjuda på sina verktyg och idéer för förändring.

Vilka var mötets mest oväntade löften?
– Jag inledde ju COP26 med en förhoppning om att bli utmanad, överraskad. Det har tyvärr uteblivit. Det har tagits en del spännande initiativ, men det som lyser med sin frånvaro är ett än tydligare resonemang kring handlingsplanen för det vi nu lovat i flera år – vad ska ske för att få saker att hända? Vem ska följa upp, vem ska ställas till svars? Detta är nu aktivisternas och ideella organisationers reservationer. Jag upplever också att många tvivlare och cyniker fått än mer vatten på sin kvarn under detta COP-möte. Vi behöver därför bli bättre på att visa hur vår verklighet ser ut efter 1.5 grader respektive 3 graders temperaturhöjning. Jag tror att scenarioanalyserna har stor potential framåt.

Mattias Goldmann
Klimatdebattör, föreläsare och tidigare hållbarhetschef på Sweco. 

Hej Mattias, vad har varit utmärkande för just detta klimatmöte?
– När vi tittar tillbaka på COP26 tror jag att vi kommer att se tre saker: kolkraften har nu pekats ut som helt oförenlig med de klimatmål vi har enats om. Det skickar signaler till hela världen om att inte investera i kol, och alla fattar att näst på tur står olja och gas. Nummer två är att Indien dominerade. De hotade att inte skärpa sitt klimatmål förrän utvecklade länder ökade sin klimatfinansiering – och det funkade. Nu lovar Indien att bli klimatneutrala 2060 och nå 50% förnybar energi redan 2030, vilket ökar pressen på andra utvecklingsländer att sätta motsvarande mål. Indien försvagade också slutdokumentets skrivningar, förvisso med andra länder i ryggen, men signalen gick fram: världens tredje största utsläppsland och ekonomi bestämmer allt mer takten. Det tredje som var utmärkande är ”Sense of urgency”. Känslan av ett akut läge var betydligt starkare än på tidigare COP, och alla länder uppmanas nu skärpa sina nationella planer, så kallade NDC:er, redan nästa år. Blir det årliga skärpningar kan vi nå klimatmålen!

Hur står sig mötets utfall kontra dina förväntningar inför COP26?
– Efter att världen enades om Parisavtalet år 2015 har det gått trögt i förhandlingarna, och jag började misströsta om huruvida avtalet någonsin skulle få en komplett regelbok. Det fick vi nu, inklusive Artikel 6 om att finansiera utsläppsminskningar i andra länder, vilket är en stor framgång. Att tydligt peka ut kolkraft som ohållbar och att ineffektiva fossila subventioner ska bort är också framgångar jag inte vågat hoppas på. Sen är jag mer skeptisk till alla olika branschlöften, då många av dem är till för att skapa uppmärksamhet i stunden snarare än möjliggöra långsiktiga utsläppsminskningar. Därför måste vi gemensamt sätta press på aktörerna att faktiskt uppfylla vad de lovat!

Vilka var mötets mest oväntade löften?
– Indien förväntades inte leverera någon uppdaterad NDC alls (nationellt löfte, reds. anm), och deras löften om att 50% av energisektorn ska vara förnybar redan 2030 har enorm betydelse. Det ökade också pressen på USA och Kina, som till slut åstadkom ett gemensamt åtagande – och därmed är de tre största utsläppsländerna på banan. Alla måste göra mer, men alla har faktiskt flyttat fram positionerna.

Har parterna lyckats enas om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken?
– Jag tror att man med Artikel 6 om utsläppshandel lyckades lyfta blicken och hitta nya lösningar som alla på riktigt är överens om. Genom dessa kan vi få se mycket stora investeringar från länder och företag som vill göra en del av sina utsläppsminskningar i utvecklingsländer, där de både kan vara billigare och ha större nytta för fattigdomsbekämpning och andra hållbara utvecklingsmål. Det visar att Parisavtalets regelbok inte är formaliafrågor, utan har väldig praktisk betydelse. 

COP26 är över, vad händer nu?
– Det som verkligen kan göra skillnad är om alla konstruktiva krafter fullt ut utnyttjar skrivningarna i Glasgowavtalet för att driva på mot sina regeringar, kommuner, banker och företag. Det finns mycket att ta fasta på här, och gör vi det systematiskt kan vi hejda det värsta av klimatförändringarna.

(Hur Mattias konkret ser att Glasgowavtalet kan användas utvecklar han här).

 

Hanna Näslund, New Division

Ta del av The New Divisions spaningar från klimatkonferensen Cop26 på deras blogg.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.