Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Få diskussioner känns mer förminskande än den om vad som är content och inte”

Publicerad: 28 februari 2020, 12:19

Alex Råberg, head of strategy and performace på Make York Mark.

Foto: Pressbild

Är det verkligen branschen som ska skärpa sig och rätta in sig i ledet? Eller är det contentbranschen som behöver kliva ner från sina höga hästar och förstå att det inte går att äga definitionen av content-begreppet? Det frågar sig Alex Råberg i en replik till David Borg.


Ämnen i artikeln:

ContentMake Your MarkDavid BorgMånadens Kampanj

När jag vid den dagliga genomgången av Resumé scrollar förbi David Borgs uppmaning till alla (content)byråer om att skärpa sig brister det nästan för mig. Här beskrivs en bransch som antas gå på droger för att man inte förstår vad content är, och hur en jurygrupp kommer att följa alla bidragslämnare till världens ände om man inte skärper sig och börjar skicka in bidrag som enligt juryn kan definieras som Riktigt Content™.

Åtminstone fyra av de fem senaste jurygrupperna för Månadens Content har minst en gång per deras årliga mandatperiod ondgjort sig över det faktum att så få av de inskickade bidragen faller in under deras egen definition av Riktigt Content. Samtidigt är det både anmärkningsvärt och lite skrattretande att förhållandevis få ”riktiga contentbyråer” har lyckats kamma hem utmärkelser i nämnda tävling. Just nu är till exempel Volontaire överlägsen (och välförtjänt!) ledare i Byråtoppen 2020, kategorin content. Tidigare år har flera av de byråer som traditionellt sett har kategoriserats som till exempel reklambyråer eller kommunikationsbyråer dominerat topplistan i samma kategori.

Under de senaste åren har jag – förmodligen i likhet med många andra i branschen – stött på så väl kunder som konsulter som haft sin alldeles egen definition av content. Det har varit allt från traditionella kundtidningar, filmserier på Youtube eller redaktionella sajter, till den musik som spelas i butikers högtalare, grafiska element i mobilappar eller bilder som används i annonser. Samtidigt samlas globala jättar som Netflix, HBO och Apple i en annan ringhörna och lockar med ytterligare en annan typ av innehåll, eller content om man så vill.

I en tid när det finns nästan lika många definitioner av content som personer man frågar blir det nästintill lönlöst att försöka hävda ägandeskap över ett så pass brett begrepp. Så frågan är om det verkligen är branschen (i den bredaste av meningar) som ska skärpa sig och rätta in sig i ledet? Eller är det contentbranschen som behöver kliva ned från sina höga hästar och förstå att det inte går att äga definitionen av ett begrepp som över tid har blivit så pass devalverat att det i princip har förlorat hela sitt värde?

Personligen tycker jag att få diskussioner känns mer förminskande än diskussionen om vad som är content och inte. Peak hårklyveri. Min önskan inför 2020 (kan man fortfarande önska sig saker inför det nya året när det snart är mars?) är att vi helt enkelt byter ut etikett mot effekt. Det vill säga, att vi en gång för alla ger upp tanken om att forcera etiketter på olika typer av kommunikation, och istället visar att vi förstår att olika typer av marknadskommunikation ger olika bra effekt beroende på syfte och sammanhang. Att tvinga in saker, personer eller för den delen kommunikationsdiscipliner i påtvingade fack känns helt enkelt inte så piggt år 2020.

Alex Råberg, head of strategy and performance på Make Your Mark

P.S. Jag antar att detta även kan mynna ut i en uppmaning till Resumé: precis som att ”kommunikationsdisciplinen” – tillika den tidigare Månadens kampanj-kategorin – digitalt numera är ett minne blott i tävlingen Månadens kampanj kanske det är dags för content att gå samma öde till mötes? Nuvarande kategorier som exempelvis film, ljud eller sociala medier känns som minst lika naturliga hemvister för Riktigt Content™ att tävla i. Återigen, effekt i stället för etikett.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.