Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Faktura från "The Marks kft"

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Faktura från "The Marks kft"

Vi har precis fått en bluffaktura på 1590 € från ett ungerskt företag som heter ”The Marks kft. Från en ort som heter Szomthely Thökely, för registreringen av ett varumärke som redan är vårt. Eftersom vi inte vill betala för något som redan är vårt undrar vi vad vi ska göra?

Svar:

Det ni har fått är en ren bluffaktura. Den ska ni absolut inte betala. Registrering av ert varumärke är redan gjord och ni har betalat för den. Den registreringen gäller i 10 år och behöver inte förnyas förrän då.

Varje år drabbas minst  42.000 svenska företag av någon form av bedrägeri; bland annat falska fakturor. Det är alltså inte ovanligt att företag får fakturor för något man inte beställt. Den ungerska fakturan kan ni helt enkelt strunta i. Om ett svenskt företag som gör något liknande bör ni dock börja med att skriva ”Ej beställt”, ”Nej tack” eller ”Betalningsskyldighet föreligger inte. Beställning har inte gjorts” på en kopia av fakturan och faxa till företaget. Se till att spara alla fakturor och brevväxling eftersom det kan användas som bevis vid ett senare tillfället.

Utöver det: polisanmäl alltid, kontakta också Svensk Handel och be dem sätta upp företaget på sin varningslista (på www.svenskhandel.se finns det formulär för polisanmälan och annan bra information under rubriken ”varningslistan”).

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.