Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Får beröm men inte i pengar

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag har varit på ett företag nu i ca 2 år. Jag får hela tiden mer ansvar och får höra hur viktig jag är för företaget, men känner att jag sackar efter med min lön. I års skiftet fick jag ingen löneförhöjning alls, 0kr. Jag gillar verkligen mitt jobb och mina arbetsuppgifter och vill utvecklas på det företag jag är, men känner mig samtidigt utnyttjad. Har talat med min chef om detta, men det verkar som att allt ska lunka på som vanligt. Känner mig frustrerad då jag inte vill söka mig vidare. Vad är ditt råd, hur ska man gå tillväga och hur länge ska man stanna på sen arbetsplats som ger beröm men inte fyller på tillräckligt i lönekuvertet?

Svar:

En del av svaret på din fråga kanske ligger i hur pass tydliga dina motiv är vid själva förhandlingen. Har du fått och tar mer ansvar ska du förtydliga detta genom att redovisa ditt meransvar. Känner du, trots dina ansträngningar, att du inte når fram kanske det är dags att se sig om efter nya uppdrag någonannanstans. Det kan förstås kännas motigt, men att gå kvar på ditt nuvarande ställe och känna dig bortglömd är inte nyttigt i längden. Risken är att du tappar kraft och själförtroende och det är inte heller några bra grunder för en framtida positiv löneutveckling. Ett litet förtydligande: För två år sedan anställdes du med någon form av arbetsbeskrivning, ansvar och tillhörande lönenivå. Detta har med tiden förändrats (det är just detta ska du redovisa) och därför bör ett s.k. lön och utvecklingssamtal ligga i tiden. Lön och utvecklingssamtal är något som praktiseras regelbundet av moderna och framgångsrika företag.... Det är kanske just därför de är moderna och framgångsrika.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.