Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Får jag visa mina byråjobb på en privat sajt?

Publicerad: 14 februari 2012, 10:25


Ämnen i artikeln:

Fråga advokaten

Fråga:
Har en fråga angående upphovsrätt för formgivning. Har tidigare suttit på en reklambyrå. De jobb jag gjort där skulle jag vilja visa upp på en privat hemsida. Enligt byrån jag jobbat på är detta inte OK? Vad säger lagen?

Svar:
Formgivning kan omfattas av upphovsrätt om den har det som heter verkshöjd dvs vara tillräckligt självständig och originell. Under förutsättning att så är fallet är den formgivning du skapat skyddad av upphovsrätt.

Formgivning och annat som man skapar i egenskap av anställd på en reklambyrå brukar i princip alla fall tillkomma arbetsgivaren dvs reklambyrån. Det är då bara reklambyrån som har rätt att lägga upp det som formgivits på sin hemsida.

Att din hemsida är "privat" innebär inte att det är fråga om användning för "privat" bruk. När något läggs ut på en hemsida anses det göras tillgängligt för allmänheten och omfattas inte av bestämmelserna om privat bruk även om din hemsida iofs inte är kommersiell.

Reklambyrån har alltså rätt att neka dig att lägga ut de jobb som du har gjort på din hemsida om de inte har överlåtit upphovsrätten till sin kund. I så fall är det kunden som bestämmer.

Har du en fråga till Monique?
Maila: fragaadvokaten@resume.se

Monique Wadsted

Ämnen i artikeln:

Fråga advokaten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.